autoonderhouden.nl

Mijn auto trekt naar rechts, wat nu?

In deze blog bespreken we wat de oorzaken zijn van een auto die naar rechts trekt, de gevolgen en de oplossing om dit te verhelpen.

Moeilijkheidsgraad: gevorderd

Inhoudsopgave:

Sommige mensen hebben het wel eens ervaren. Je auto trekt naar rechts terwijl mijn stuur gewoon recht staat. Je zou je misschien afvragen hoe dit kan gebeuren en wat je er tegen kan doen. In deze blog bespreken we wat de oorzaken kunnen zijn van het naar rechts trekken van je auto, de gevolgen van het naar rechts trekken en geven we je de oplossingen ervan.

Een van de meest voorkomende oorzaken voor dat jouw auto naar rechts trekt is dat er een probleem is met de uitlijning. De ophanging van een auto kan namelijk beschadigd of versleten zijn geraakt, dit zorgt ervoor dat de uitlijning van de auto verkeerd is. Een ophanging kan al beschadigd zijn doordat je met je auto net een stoeprandje hebt geraakt. Versleten onderdelen als draagarm rubbers, versleten schokbrekers, gebroken spiraalveer, kapotte wielkast of een verrotte veerschotel kunnen ook voor een verkeerde uitlijning zorgen. Hierdoor kan de auto naar links of naar rechts trekken, terwijl het stuur wel recht staat.

Een andere reden van het naar rechts trekken van een auto zijn de banden, kan een lekke band zijn. Maar ook gladde of ongelijkmatig afgesleten banden kunnen er al voor zorgen dat de ene kant van de auto meer grip heeft dan de andere kant. Dit zou ook een van de redenen kunnen zijn waarom een auto naar een bepaalde kant op trekt. Ongelijkmatig afgesleten banden worden veroorzaakt door een niet goede rotatie of door luchtdrukverschillen. Wil je weten hoe je slijtage tegengaat? Lees dan onze blog over hoe oud mogen autobanden zijn?

Ook kan het zijn dat jouw auto naar recht of links trekt als er een verschil is in de luchtdruk van je banden. Als de luchtdruk in alle vier de banden niet gelijk is, dan kan dit ervoor zorgen dat je auto een kant op trekt. Daarom is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren. Hiermee zorg je ervoor dat alle banden in evenwicht zijn. Wel is het belangrijk om te weten hoeveel bar in je autoband moet.

Auto trekt naar rechts bij het remmen

Gevolgen van dit probleem

Rijden met een auto die naar rechts trekt kan voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Je kunt er namelijk voor zorgen dat je tegemoetkomend verkeer van de weg kan rijden. Ook is het gevaarlijk want je kan hierdoor sneller objecten langs de weg raken. Naast dat het onveilig is, is het ook nog eens erg vervelend voor jou als bestuurder. Je bent namelijk constant aan het tegen sturen terwijl je rechtdoor rijdt. Lange stukken op snelwegen zullen erg vervelend zijn, want je wilt gewoon niet te veel hoeven corrigeren. Je stuur staat recht en dan wil je ook gewoon rechtdoor blijven rijden. Wat je ook niet wilt hebben is dat je auto uit zichzelf gaat slingeren. Een verkeerde uitlijning kan hier echter wel voor zorgen.

Niet alleen bij hoge snelheden op de snelweg, maar ook bij het optrekken of gas geven kan een auto naar rechts trekken. De oorzaak hiervan is hetzelfde als eerder is beschreven. De uitlijning van de auto is verkeerd door versleten of beschadigde onderdelen, de banden zijn verkeerd afgesleten of de luchtdruk is niet hetzelfde bij elke band. Als een auto naar rechts trekt bij het gas geven of optrekken kan dat natuurlijk ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Je rijdt misschien niet zo hard, maar je kan als je even niet oplet al snel iets raken wat langs de weg staat.

Wat te doen tegen een auto die naar een bepaalde kant trekt?

Als je merkt dat je auto naar rechts of links trekt dan is het van belang om te gaan onderzoeken waar dit vandaan komt. Als je veel verstand hebt van auto’s onderhouden dan is het mogelijk om er zelf achter te komen, waardoor je het misschien zelf kunt oplossen. Je controleert de ophanging en de uitlijning van de auto en vervangt eventueel onderdelen wanneer dit nodig is. Let op, want niet altijd is het probleem dan verholpen. Het is handig om met dit probleem naar een garage te gaan, omdat ze hier snel kunnen concluderen wat het precieze probleem is. Dit probleem kunnen ze in de meeste gevallen makkelijk oplossen door een auto uit te lijnen of in het ergste geval onderdelen te vervangen.

Auto trekt naar rechts

Waarom zou je je auto uitlijnen?

Een van de meest voorkomende redenen waarom een auto naar rechts trekt is omdat de stand van de wielen niet optimaal is. Dit kan door verschillende manieren veroorzaakt worden. Allereerst is het te hard tegen een stoeprand rijden een oorzaak waardoor de stand van je wielen scheef is. Door de tik die je wielen krijgen kan de ophanging beschadigen en krom komen te staan. Een andere reden is dat je een onderdeel van de wielophanging moet vervangen. Het vervangen van zo’n onderdeel zorgt er namelijk voor dat de wielstand niet precies goed meer is, waardoor je auto naar rechts kan trekken.

Dé manier om dit op te lossen, waardoor je auto niet naar rechts of links trekt, is om je auto uit te laten lijnen bij een garage. Hier beschikken ze namelijk over apparaten die de wielstand van je auto precies kunnen meten. Dit doen ze door een soort spiegels op je wielen te plaatsen die door lazers worden herkent. Hierdoor weet de computer de precieze stand van je wielen, waardoor de monteur dit recht kan zetten. Door het feit dat de wielposities weer recht staan trekt je auto niet meer naar een kant toe, waardoor je rijcomfort de verkeersveiligheid verbeterd wordt. Daarnaast zorgt uitlijnen ook voor een lager brandstofgebruik en gaan je banden langer mee. Je hoeft namelijk niet telkens te corrigeren met sturen. Je rijdt gewoon voorruit waardoor je banden ook niet schuin afslijten.

Bekijk ook eens: