autoonderhouden.nl

Volledige gids om met de auto naar Duitsland te gaan!

Ga je met de auto naar Duitsland? In deze blog nemen we je mee in alle regels omtrent verplichtingen, boetes, verkeersregels en nog veel meer! Zodat jij zorgeloos met je auto op vakantie kan gaan naar Duitsland.

Moeilijkheidsgraad: n.v.t.

Inhoudsopgave:

Stap in, start de motor en laat de Duitse snelwegen je gids worden naar een onvergetelijk avontuur met de auto naar Duitsland! Of je nu gaat voor de schilderachtige dorpjes, grote steden, betoverende natuur of ski vakantie, Duitsland heeft voor iedere reiziger iets te bieden. Rijden door dit fascinerende land is niet alleen een reis van A naar B, maar een reis vol met nieuwe dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog nemen we je mee in alle regels omtrent verplichtingen, boetes, verkeersregels en nog veel meer! Zodat jij zorgeloos met je auto op vakantie kan gaan naar Duitsland.

Checklist met de auto op vakantie naar Duitsland

Hieronder vindt je een checklist met alles waar je aan moet denken als jij met jouw auto naar Duitsland vertrekt. Wil je meer informatie over bepaalde punten? Scroll dat iets verder binnen deze blog. Een ding is in ieder geval zeker: als je aan al deze punten voldoet, kun jij zorgeloos met de auto naar Duitsland!

 1. Geldig rijbewijs en autopapieren:
  • Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs hebt en neem deze mee!
  • Neem daarnaast ook jouw kentekenbewijs, verzekeringspapieren en het APK-bewijs van jouw auto mee.
 2. Reisdocumenten:
  • Met jouw rijbewijs kun je jezelf niet identificeren in Duitsland. Controleer daarom of je paspoort of identiteitskaart geldig is en neem deze mee.
 3. Milieusticker:
  • Controleer welke en of je überhaupt een milieusticker nodig hebt tijdens jouw vakantie in Duitsland.
 4. Autocontroles:
 5. Veiligheidsuitrusting:
  • Zorg ervoor dat je een EHBO-kit/verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidsvesten bij je hebt.
 6. Tol:
  • Controleer of je kleingeld nodig hebt voor tolwegen tijdens jouw vakantie naar Duitsland.
 7. Betaalmiddelen:
  • Neem voldoende contant geld mee voor tol, parkeerkosten en andere kleine uitgaven.
  • Controleer daarnaast ook even of je creditcard/bankkaart internationaal geldig is, zodat je overal kan tanken
 8. Verzekering:
  • Controleer of je auto ook verzekert is in het buitenland. Is dit niet het geval? Dan is het slim om nog een reisverzekering af te sluiten.
 9. Navigatie en kaarten:
  • Gebruik een goede GPS of apps op je smartphone voor de route en check deze ook voor vertrek. Zodat je niet onverwachts voor verrassingen komt te staan tijdens jouw auto vakantie naar Duitsland.
 10. Verkeersregels:
  • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle verkeersregels in Duitsland. Dit voorkomt nare ontmoetingen met Duitse politie of boetes op jouw deurmat na de vakantie of reis.
 11. Banden:
  • Controleer of je de juiste soort banden onder jouw auto hebt. Draag in de winter, winterbanden of all season banden.
  • Check ook even of je de juiste bandenspanning en genoeg profieldiepte voor jouw banden hebt!
 12. Verplicht in auto:
  • Check of je alles hebt wat verplicht is in jouw auto als je naar Duitsland gaat. Dit lees je in het kopje hieronder!
 13. Elektrisch naar Duitsland?:
  • Lees hieronder alle informatie over elektrisch laden in Duitsland. Leer alles over Duitse snelladers, laadpalen, laad aanbieders en nog veel meer!

Wat is verplicht in auto in Duitsland?

Als je van plan bent om met de auto naar Duitsland te reizen, zijn er specifieke verplichtingen en regels voor automobilisten waar je rekening mee moet houden. In dit hoofdstuk behandelen we de essentiële items die verplicht zijn in je auto volgens de Duitse voorschriften.

Vereiste uitrusting in de auto:

 • Gevarendriehoek: Cruciaal in geval van pech of ongevallen om andere weggebruikers te waarschuwen.
 • Veiligheidsvest: Reflecterend vest voor de bestuurder en alle passagiers bij noodgevallen.
 • Verbanddoos: EHBO-kit verplicht aanwezig in de auto.
 • Milieusticker: Nodig in Duitse steden met milieuzones.
 • Winterbanden: Verplicht van 1 november tot 15 april.
 • Optioneel: Brandblusser niet verplicht, maar aan te raden, vooral bij caravans en campers.

Verplichte documenten:

 • Rijbewijs en identificatie.
 • Kentekenbewijs.

Waarom zijn deze verplichtingen belangrijk?

 • Dragen bij aan algemene veiligheid op de weg.
 • Wettelijke vereisten met boetes voor niet-naleving.
 • Tonen verantwoordelijk rijgedrag van de bestuurder.

Met de motor:

 • Weinig verplichtingen, maar milieusticker is vereist. Deze geeft aan hoe duurzaam jouw motor is.

Speciale omstandigheden:

 • Voertuigcombinaties met een geregistreerde maximale massa van meer dan 750 kilo vereisen ook twee wielkeggen.

Boetes:

Boetehoogtes variëren afhankelijk van het ontbrekende item. Voor eenvoudige overtredingen wordt een Verwarnung (boete) opgelegd en bedraagt ​​de boete voor een eenvoudige overtreding maximaal 55 euro.

Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Bijvoorbeeld de exacte boete van het niet bij hebben van een reflecterend hesje of over het aanschaffen van een van de vereiste items? Lees dan onze hele blog: Verplicht in auto Duitsland.

Waar in Duitsland milieusticker nodig?

Een milieusticker, ook wel Umweltplakette genoemd, is een vignet dat aangeeft hoe milieuvriendelijk jouw auto is. Deze sticker is in Duitsland verplicht in bepaalde milieuzones met als doel om de kwaliteit van de lucht in Duitsland te verbeteren. Je hebt een milieusticker dus nodig in Duitse steden en regio’s, momenteel zijn dit er al minimaal 80, waaronder:

 1. Berlijn
 2. München
 3. Keulen
 4. Frankfurt
 5. Stuttgart
 6. Düsseldorf
 7. Aken

Voordat je Duitse steden of staten met de auto bezoekt of er doorheen rijdt, is het dus slim om te controleren of de regio waarin je gaat rijden een milieuzone heeft en of je voertuig voldoet aan de vereisten hiervoor. Op deze link kun je kijken waar jij allemaal een milieusticker nodig hebt: Milieuzones in Duitsland. Zonder de juiste milieusticker kun je flinke boetes krijgen als je met de auto naar stukken in Duitsland gaat waar dit wel verplicht is. Gelukkig kun je de milieusticker gemakkelijk online bestellen (voor ongeveer 15 tot 20 euro). Let wel op, doe dit voordat je met de auto naar Duitsland reist, zodat hij op tijd bij je op de deurmat ligt.

Betaal je tol in Duitsland?

Op dit moment is er geen tol voor personenauto’s op de snelwegen in Duitsland. Naast de bovenstaande milieusticker rijdt je gratis met de auto naar Duitsland. Dit geldt echter niet voor alle wegen, er zijn namelijk enkele uitzonderingen:

Zo hebben sommige tunnels, bruggen en privéwegen een vereiste tol. Een voorbeeld hiervan is de Warnowtunnel in Rostock. Bij veel van deze uitzonderingen kun je pinnen, maar niet alle helaas! Zorg dus ook voor een kleine 5 tot 10 euro aan muntgeld in je auto als je op reis of vakantie gaat naar Duitsland. Toch is de kans dat je tol moet betalen wel heel klein!

Verkeersboetes Duitsland

In dit hoofdstuk gaan we in op de verkeersboetes in Duitsland, gericht op Nederlanders die regelmatig de Duitse grens passeren. Een cruciale kennisbron voor wie de verkeersregels wil naleven en boetes wil vermijden.

Snelheidsboetes in Duitsland:

Te hard rijden is een veelvoorkomende overtreding in Duitsland, ondanks de beroemde snelwegen zonder snelheidslimieten. Het overzicht van snelheidsboetes binnen en buiten de bebouwde kom varieert van €30 tot €800, afhankelijk van de overtreding. Bij overschrijding van 21 km/u worden strafpunten toegekend en kan een tijdelijk rijverbod volgen.

Puntenrijbewijs:

Duitsland hanteert een strafpuntensysteem voor verkeersovertredingen. Boetes vanaf €60 resulteren in één tot drie strafpunten, met gevolgen voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het behoud van een schoon rijbewijs is essentieel, aangezien 8 strafpunten tot rijbevoegdheid ontzegging leiden.

Andere verkeersboetes in Duitsland:

Naast snelheidsboetes zijn er diverse andere boetes in Duitsland voor overtredingen zoals door rood licht rijden, parkeerovertredingen, rijden zonder veiligheidsgordel, mobiel gebruik tijdens het rijden, geen milieusticker in milieuzones en rijden onder invloed. De bijbehorende boetes variëren van €10 tot enkele honderden euro’s.

Verkeersboeteafhandeling in Duitsland:

Duitsland handhaaft strikte verkeersregels. Bij lichte overtredingen volgt een waarschuwing met boete, terwijl zwaardere overtredingen een borgstelling vereisen. Boetes variëren van €5 tot €750, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Conclusie Verkeersboetes Duitsland:

Het is van vitaal belang om op de hoogte te zijn van verkeersboetes en -regels in Duitsland, vooral voor frequente grensoverschrijders. Snelheidsovertredingen en andere verkeersovertredingen kunnen leiden tot aanzienlijke boetes en strafpunten, ook voor toeristen. Het naleven van de regels en correcte boeteafhandeling zijn essentieel om onnodige problemen en extra kosten te voorkomen. Zorg ervoor goed geïnformeerd te zijn over geldende regels en boeteafhandeling in Duitsland. Lees voor meer informatie onze hele blog: Verkeersboetes Duitsland!

Wanneer winterbanden in Duitsland?

Ga je in de winter met de auto naar Duitsland? Dan is het verstandig om in Duitsland winterbanden te hebben, maar wanneer moet je eigenlijk winterbanden hebben? De regels voor wanneer winterbanden in Duitsland verplicht zijn, kunnen soms een beetje onduidelijk overkomen, maar hieronder vind je de belangrijkste vuistregels! In Duitsland zijn winterbanden namelijk alleen verplicht onder bepaalde weersomstandigheden en in bepaalde tijden van het jaar. Lees hieronder de algemene regels:

 • Weersomstandigheden: Dit is een vreemde regel, namelijk rij met winterbanden in Duitsland als ‘de wegomstandigheden dit vereisen’. Dit betekent dat als er sprake is van ijs, sneeuw, modder of gladheid, je verplicht bent winterbanden te gebruiken als je met de auto naar Duitsland gaat. Bekijk daarom goed van tevoren naar het weerbericht of zorg dat je al over winterbanden beschikt voor je met de auto naar Duitsland vertrekt.
 • Verplichte periode: Winterbanden zijn dus eigenlijk niet verplicht in bepaalde maanden, maar toch stellen de Duitsers dat er in Duitsland van 1 december tot en met 28 februari vaak winterse weersomstandigheden zijn. Binnen deze data moet jouw voertuig dus wel verplicht worden voorzien van winterbanden als je met de auto naar Duitsland gaat.

Wil je nog meer weten over winterbanden in Duitsland? Bijvoorbeeld welke banden je moet hebben of in welke deelstaten andere regels zijn? Lees dan onze hele blog: Winterbanden in Duitsland!

Met all season banden onder jouw auto naar Duitsland

Van plan om met de auto naar Duitsland te gaan, maar heb je geen winterbanden en wel all season banden? Geen probleem, maar welke heb jij nou nodig in Duitsland? Sinds 2017 is de regelgeving in Duitsland hiervoor helaas wel aangescherpt. Momenteel heb je altijd als je met de auto naar Duitsland gaat all Season banden met het onderstaande sneeuwvloksymbool nodig. Wel is er één uitzondering op deze regel. Tot 31 september 2024 worden in Duitsland ook nog banden met alleen M+S geaccepteerd, helaas moeten deze banden dan wel gemaakt zijn voor 31 december 2017. Is de band dus geproduceerd na 2017, dan heeft jouw all Season band voor jouw reis naar Duitsland ook het sneeuwvloksymbool nodig. 

All season banden symbool

Ga je in de zomer of herfst naar Duitsland? Geen probleem! De bovenstaande regels gelden alleen bij winterse omstandigheden (zoals benoemd bij het kopje: “wanneer winterbanden in Duitsland”). Wil je meer lezen over all season banden in Duitsland? Check dan voor je reis met de auto naar Duitsland onze blog: All season banden in Duitsland.

Verkeersregels Duitsland

Duitsland, bekend om zijn uitgestrekte snelwegen en schilderachtige wegen, trekt veel Nederlandse reizigers aan. Voor een zorgeloze reis is het cruciaal om de verkeersregels in Duitsland te begrijpen. Deze samenvatting geeft een overzicht van de belangrijkste regels, geïllustreerd met nuttige informatie.

Algemene Verkeersregels:

 • Duitsland deelt veel verkeersregels met Nederland, zoals rechts rijden en links inhalen, voorrang verlenen aan rechts, en voorrang voor trams.
 • Afstand houden is essentieel, en het niet volgen van deze regel kan leiden tot boetes.

Maximumsnelheid Duitsland:

 • Autobahnen: Op de beroemde Duitse snelwegen, de autobahnen, is er vaak geen specifieke maximumsnelheid. Je moet echter altijd rekening houden met de verkeers- en weersomstandigheden. Op sommige stukken van de autobahn kunnen er wel snelheidslimieten gelden, meestal 130 km/u.
 • Buiten de bebouwde kom: Buiten de bebouwde kom geldt over het algemeen een maximumsnelheid van 100 km/u.
 • Binnen de bebouwde kom: Binnen de bebouwde kom in Duitsland geldt doorgaans een maximumsnelheid van 50 km/u. In sommige steden en dorpen kan deze snelheid lager zijn, dus blijf alert op de verkeersborden.

Voorrang en Inhalen:

 • Basisregel: bestuurders van rechts hebben voorrang, tenzij anders aangegeven.
 • Gebruik van dikke blokken in plaats van haaientanden om voorrang aan te geven.
 • Inhalen is verboden op bepaalde plaatsen, en specifieke afstanden moeten worden aangehouden.

Parkeren en Stilstaan:

 • Regels voor stilstaan en parkeren omvatten het vermijden van nauwe wegen en straten met beperkt zicht.
 • Tegen de rijrichting in parkeren is verboden.

Alcohol- en Drugsgebruik:

 • Toegestane alcoholpromillage voor ervaren bestuurders is 0,05%, terwijl beginnende bestuurders tot 21 jaar maximaal 0,0% mogen hebben.
 • Het gebruik van drugs tijdens het rijden is strikt verboden.

Mobiele Telefoon:

 • Gebruik van een mobiele telefoon is alleen toegestaan met een handsfree systeem.

Veiligheidsgordels en Kinderzitjes:

 • Verplicht dragen van veiligheidsgordels voor alle inzittenden.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 150 cm moeten in een geschikt kinderzitje worden vervoerd.

Milieuzones:

 • Milieusticker vereist in sommige steden met milieuzones.
 • Stickerkleur geeft mate van vervuiling van het voertuig aan.

Flitspaalsignalering:

 • Gebruik van apparatuur met flitspaalsignalering is verboden.

Rettungsgasse:

 • Verplicht om een doorgang te creëren voor hulpdiensten.

Nieuwe Verkeersregels:

 • Lagere maximumsnelheid in steden.
 • Strengere boetes.
 • Verplicht gebruik van winterbanden.
 • Rechts inhalen alleen in bepaalde situaties.

Het is van groot belang om op de hoogte te zijn van deze verkeersregels voor een veilige en aangename reis door Duitsland. Bekijk de specifieke blog voor veel meer gedetailleerde informatie over de verkeersregels in Duitsland. Lees hier de blog: Verkeersregels Duitsland.

Elektrisch laden Duitsland

Ben je van plan met je elektrische auto naar Duitsland te reizen en heb je vragen over elektrisch laden of laadpalen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit hoofdstuk delen we essentiële informatie over elektrisch laden in Duitsland, zodat je goed voorbereid op reis kunt. Duitsland heeft een uitgebreide laadinfrastructuur met veel snellaadstations langs snelwegen en groeiende aantallen laadpalen in stedelijke gebieden. Het is belangrijk om te weten hoe je je elektrische auto kunt opladen en welke mogelijkheden er ter plaatse zijn.

Aanbod laadpalen Duitsland:

Hoewel laadpalen in Duitsland minder verspreid zijn dan in Nederland, zijn er ongeveer 90.000 openbare laadstations, met plannen voor een miljoen tegen 2030. Apps helpen je bij het vinden van laadpalen, en in deze blog bespreken we de beste opties.

Snelladers Duitsland:

Duitsland heeft verschillende snelladers op strategische locaties, met laadsnelheden variërend van 50 kW tot ruim 350 kW. Verschillende netwerkproviders, waaronder Ionity, EnBW, Allego en Fastned, exploiteren deze snelladers, waardoor je gemakkelijk kunt opladen, vooral langs snelwegen.

Beste apps voor het vinden van laadpalen in Duitsland:

Handige apps zoals Shell Recharge, ChargeMap, Google Maps en Fastned helpen je bij het vinden van laadpunten in Duitsland. Ze tonen informatie over beschikbaarheid, laadsnelheid en prijzen, waardoor je je reis optimaal kunt plannen.

Aanbieders met openbare laadstations in Duitsland:

EnBW, ARAL, EWE, Ionity, Virta, Allego, Tesla en Fastned zijn de populairste aanbieders met uitgebreide laadnetwerken in Duitsland. We raden het gebruik van Maingau of Shell Recharge laadpassen aan voor flexibele toegang tot verschillende laadpunten.

Laadpassen en kosten elektrisch laden in Duitsland:

Voor het opladen in Duitsland heb je meestal een laadpas nodig. Populaire opties zijn Maingau, Travelcard en Shell Recharge. De kosten variëren afhankelijk van locatie en type laadpaal, dus het is raadzaam om actuele tarieven te controleren via de genoemde apps.

Beste tijden om te laden bij snelladers in Duitsland:

Vermijd de spitsuren voor efficiënt laden bij snelladers in Duitsland. Flexibel reizen in de late avond, vroege ochtend of in het weekend kan voordelig zijn, met mogelijk lagere tarieven tijdens daluren.

Gratis elektrisch laden in Duitsland:

Hoewel beperkt, zijn er mogelijkheden voor gratis elektrisch laden in Duitsland, zoals bij sommige winkelcentra, hotels en via lidmaatschappen van laadnetwerken.

Tesla in Duitsland:

Tesla-rijders profiteren van honderden Superchargers en duizenden laadstations in heel Europa. Tesla breidt dit netwerk verder uit in Duitsland in samenwerking met Fastned. Hoewel Superchargers momenteel als “illegaal” worden beschouwd voor niet-Tesla-voertuigen in Duitsland, zijn er inspanningen om dit te veranderen.

Wil je nog meer weten over elektrisch laden in Duitsland? Bijvoorbeeld meer informatie over de aanbieders en laadpassen? Lees dan onze hele blog: Elektrisch laden Duitsland!

Klaar voor vertrek?

Nu ben je als het goed is helemaal op de hoogte en klaar voor vakantie! Wij wensen jullie veel plezier met jullie auto in Duitsland! Nog niet helemaal zeker van je zaak? Loop dan nog een keer onze checklist door aan het begin van deze blog.

Bekijk ook eens: