autoonderhouden.nl

Het ultieme overzicht voor elektrisch laden in Duitsland!

Wil jij met je elektrische auto op reis naar Duitsland? Hier vind je alles over elektrisch laden Duitsland, zodat je goed op reis kan.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Wil jij met je elektrische auto op reis naar Duitsland? Alleen heb je nog wat vragen of onduidelijkheden over het elektrisch laden of laadpalen in Duitsland. Dan ben je aan het goede adres, in deze blog vind je alles over wat je moet weten over het elektrisch laden in Duitsland. We zullen alle belangrijke onderdelen met je delen, zodat je door het lezen van deze blog voorbereid en goed op reis kan naar Duitsland met de elektrische of hybride auto. Wil je helemaal goed voorbereid op reis? Lees dan ook de blog over verplicht in auto Duitsland en verkeersregels Duitsland om onnodige boetes te voorkomen.

Elektrische auto laden in Duitsland

Over het algemeen beschikt Duitsland over een goede laadinfrastructuur die uitgebreide diensten biedt. Er zijn veel snellaadstations langs snelwegen en er komen steeds meer laadpalen op wegen in stedelijke gebieden. Dit betekent dat je eenvoudig toegang hebt tot oplaadopties, waar je je ook in het land bevindt. Echter, zorg er wel voor je dat je weet waar je op moet letten vooral voordat je met een elektrische auto naar of door Duitsland reist. Zo is het belangrijk om te weten hoe je jouw elektrische auto kunt opladen en welke mogelijkheden je ter plaatse hebt. Gelukkig hebben we alle belangrijke informatie op deze pagina verzameld, zodat je precies begrijpt wat belangrijk is om jouw reis met een elektrische auto zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Aanbod laadpalen Duitsland

Dus ga jij elektrisch laden in Duitsland? Hieronder leer je alles over waar je terecht kan. In Duitsland is de beschikbaarheid van laadpalen voor elektrische voertuigen niet zo wijdverspreid als in Nederland. Er zijn echter nog steeds veel openbare laadstations in Duitsland en de regering wil er tegen 2030 een miljoen palen hebben geïnstalleerd. Er zijn momenteel ongeveer 90.000 openbare laadstations in Duitsland. Laadpalen zijn in Duitsland misschien niet zo gangbaar als in Nederland, maar over het algemeen zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden. Door middel van apps kan je gemakkelijk laadpalen vinden, zodat je onderweg altijd een plek hebt om je auto op te laden. De beste opties hiervan worden iets verder in deze blog beschreven.

Snelladers Duitsland

Er zijn in Duitsland verschillende oplaadpunten die snelladers aanbieden, voor elektrische auto’s. Deze laadpalen zijn ontworpen om elektrische voertuigen snel op te laden en hebben doorgaans een hoger vermogen dan reguliere laadpalen. Hieronder zie je enkele belangrijke punten over Duitse snelladers:

  • Locatie: Snelladers bevinden zich vaak op strategische locaties, zoals langs snelwegen, in stedelijke gebieden, benzinestations en parkeerterreinen.
  • Laadsnelheid: Snelladers bieden verschillende laadsnelheden, van 50 kW tot ruim 350 kW, afhankelijk van het type lader en de locatie. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de elektrische auto zal opladen.
  • Netwerkproviders: Er zijn verschillende netwerkproviders in Duitsland die snelladers exploiteren en onderhouden. Populaire aanbieders zijn onder meer Ionity, EnBW, Allego en Fastned.
  • Soorten snelladers: Er zijn veel verschillende soorten snelladers in Duitsland, waaronder CCS (Combined Charging System), CHAdeMO en Tesla Supercharger. CCS is de meest gebruikte standaard in Europa en wordt door de meeste Europese autofabrikanten ondersteund.

Over het algemeen beschikt Duitsland over een goed netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s, vooral langs de grote snelwegen kan je makkelijk elektrisch laden.

Wat zijn de beste apps voor het vinden van een laadpaal in Duitsland?

Er zijn verschillende apps beschikbaar om laadstations in Duitsland te vinden voor elektrisch laden. Hieronder zijn enkele van de beste apps die je kunt gebruiken weergegeven.

  • Shell Recharge: Deze app biedt laadpunten, laadpassen en apps. Deze app toont de locaties van openbare laadpalen in heel Europa. De laaddienst biedt toegang tot ruim 300.000 laadpunten in heel Europa. De app geeft informatie weer over beschikbaarheid, laadsnelheid en prijzen. Ook kun je via de app het laadproces starten en stoppen en ontvang je meldingen wanneer er weer laadpalen in de buurt beschikbaar zijn.
  • ChargeMap: Met deze app kun je laadpunten in heel Europa vinden. De app geeft informatie weer over beschikbaarheid, laadsnelheid en prijzen. Ook via de app kun je het laadproces starten en stoppen.
  • Google Maps: Veel mensen hebben deze app al op hun telefoon en het is erg handig voor het plannen van routes en het navigeren naar specifieke locaties. Ook kun je laadstations vinden en je route plannen, wat vooral waardevol is voor eigenaren van elektrische auto’s.
  • Fastned: Naast de sterke aanwezigheid in Nederland heeft Fastned ook aanzienlijke bewegingen in Europa, waaronder Duitsland. Dit maakt Fastned een geweldige keuze voor reizigers. Fastned-stations zijn vooral handig voor niet-Tesla-rijders, omdat ze zijn voorzien van snellaadstations, waardoor je snel weer de weg op kunt. Handig aan de Fastned app is dat je direct vanuit de app het laadproces kunt starten, zonder dat je een aparte laadpas mee hoeft te nemen.

Welke aanbieders zijn er met een publiek laadstation?

Hieronder vind je een lijst van de aanbieders met openbare laadpalen voor elektrisch laden in Duitsland:

  • EnBW, heeft de grootste dekking van laadpunten in Duitsland, met ongeveer 25.000 laadpunten.
  • ARAL, heeft ruim 800 superchargers verspreid door heel Duitsland.
  • EWE, biedt een laadnetwerk met meer dan 1.000 laadpunten in Noordwest-Duitsland.
  • Ionity, heeft ruim 400 laadpalen in Europa, met de focus op Duitsland. De laadstations van Ionity bieden laadsnelheden tot 350 kilowatt, wat veel sneller is dan de meeste andere laadstations.
  • Virta, is een bedrijf dat een platform biedt voor het exploiteren van oplaadnetwerken voor elektrische voertuigen.
  • Allego, is een bedrijf dat een openbaar laadnetwerk aanbiedt in Europa, inclusief Duitsland. Ze hebben laadpalen op verschillende locaties, waaronder steden en snelwegen. De laadpalen van Allego bieden laadsnelheden tot 350 kilowatt.
  • Tesla, eigenaren van een Tesla kunnen profiteren van het uitgebreide Supercharger-netwerk in Duitsland. 
  • Fastned, in Duitsland heeft Fastned verschillende laadstations langs de grote snelwegen, waardoor het een handige optie is voor lange afstanden.

Welke laadpas heb je nodig in Duitsland?

Voor het opladen van een elektrische auto in Duitsland heb je doorgaans een laadpas nodig van een Duitse of internationale laadpasaanbieder. Hieronder vind je enkele van de populairste laadkaartaanbieders in Duitsland.

  • Maingau laadpas: met deze laadpas kun je bijna overal in Duitsland elektrisch laden.
  • Travelcard laadpas: deze laadpas werkt bij 94% van alle openbare laadpunten in Duitsland.
  • Shell Recharge laadpas: voorheen NewMotion, een van de grootste internationale laadpasaanbieder die toegang biedt tot een breed scala aan laadpunten, zowel als bijna alle laadpunten in Duitsland.

Daarnaast bieden de providers van de publiek laadstations ook een eigen laadpas aan, zoals EnBW, Ionity en Allego. Echter, raden wij dit niet aan om hier een laadpas van aan te vragen, aangezien je dan alleen bij de laadpalen van die provider je auto kan opladen. Wij raden sterk een laadpas van Maingau of Shell Recharge aan. De Maingau laadpas kan je via hun website aanvragen, voor de Shell Recharge geld een virtuele pas die je kan ontvangen, door een account aan te maken in de Shell Recharge app. Beide laadpassen zijn geheel kosteloos om aan te schaffen. Hier boven op heb je eerder al kunnen lezen over de beste apps voor het vinden van laadpalen, hierin beschikken sommige opties ook over een laadpas in de app, die je kunt gebruiken.

Wat zijn de kosten van elektrisch laden in Duitsland?

Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor het opladen van een elektrische auto in Duitsland voortdurend veranderen en afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals locatie, type laadpaal en aanbieder. Daarom raden wij je aan altijd de actuele tarieven te controleren voordat je gaat opladen. Om onverwachte hogere kosten te voorkomen is het daarom belangrijk om vooraf uit te zoeken welke laadpalen op jouw route staan ​​en hoeveel deze gaan kosten. Dit kan je doen aan de hand van een van de apps, die we eerder in deze blog hebben uitgelicht. Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de laadpalen en snelladers in Duitsland.

Bij openbare laadpalen in Duitsland betaal je gemiddeld tussen de 0,25 en 0,80 euro per kWh.

De kosten voor het laden met snelladers zijn nog hoger, variërend tussen de 0,60 en 1 euro per kWh.

Wat zijn de beste tijden om te laden bij snelladers in Duitsland?

De beste tijden om elektrisch te laden bij snelladers in Duitsland kunnen afhankelijk zijn van een aantal factoren. Hier volgen enkele tips voor het opladen bij snellaadstations in Duitsland:

  • Vermijd opladen tijdens de spits, vooral doordeweeks. Tijdens de ochtend- en avondspits kunnen de meeste snellaadstations druk zijn, wat kan leiden tot langzamer laden en hogere prijzen.
  • Opladen in de late avond- of vroege ochtenduren kan minder druk zijn en kan een goed moment zijn als je flexibel bent met je reistijden. Sommige stations bieden zelfs ook lagere tarieven tijdens de daluren.
  • In het weekend is het over het algemeen minder druk dan doordeweeks bij snellaadstations. Als je de mogelijkheid hebt om in het weekend te reizen, kan dit voordelig zijn.

Gratis elektrisch laden in Duitsland

Hoewel er in Duitsland enkele mogelijkheden zijn voor gratis elektrisch laden, zijn deze meestal beperkt en kunnen ze afhankelijk zijn van de locatie en de laadinfrastructuur. Hier zijn enkele manieren waarop je je elektrische auto gratis kunt opladen in Duitsland:

  • Winkelcentra en bedrijven: Sommige winkelcentra, hotels, restaurants en bedrijven bieden gratis laadpalen aan als service voor hun klanten. Het is een goed idee om te controleren of de plaats waar je naartoe gaat gratis opladen aanbiedt, langzaam verdwijnt deze mogelijkheid. De bekendste waar je nog gratis kan laden is de IKEA.
  • Lidmaatschap van een laadnetwerk: Sommige laadnetwerken bieden gratis laadsessies aan als onderdeel van een lidmaatschap of abonnement. Dit kan een beperkt aantal gratis oplaadsessies per maand of jaar omvatten. 
  • Promoties en aanbiedingen: Af en toe kunnen oplaadnetwerken of autofabrikanten tijdelijke promoties aanbieden waarbij je je auto gratis kunt opladen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de introductie van een nieuw model.
  • Overheidsinitiatieven: Sommige steden en gemeenten in Duitsland bieden gratis laadstations aan als onderdeel van milieuvriendelijke projecten. Dit kan echter van plaats tot plaats sterk verschillen. Hieronder vallen ook de grootste steden van Duitsland, zoals Berlijn, München, Keulen en Frankfurt.

Het is wel belangrijk om te weten dat de gratis oplaadmogelijkheden in Duitsland beperkt zijn en dat de meeste laadstations kosten in rekening brengen voor het opladen van elektrische voertuigen. Een handig hulpmiddel om gratis oplaadstations te vinden is Chargemap, het biedt een verscheidenheid aan filters waarmee je jouw zoekopdracht kunt afstemmen op je behoeften.

Tesla

Tesla-rijders hebben honderden Superchargers en duizenden laadstations in heel Europa, wat betekent dat Tesla-rijders die door Europa reizen zich vaak weinig tot geen zorgen hoeven te maken over het vinden van oplaadpunten. Tesla navigeert automatisch naar de laadstations van het merk bij het plannen van een reis. Je kunt met je Tesla echter ook naar bestemmingen zonder Tesla-laadpaal reizen, dus het is verstandig om je als Tesla-rijder voor te bereiden op een reis naar Duitsland. Bovendien is ‘superchargen’ voor veel Tesla-bezitters niet gratis, dus je kunt toch profiteren van bovenstaande tips. Tesla heeft namelijk ook een uitgebreid netwerk van Superchargers in Duitsland, dit zijn snellaadstations die speciaal zijn ontworpen voor Tesla-voertuigen. Hieronder vindt u de belangrijkste punten van Tesla in Duitsland.

  • De Tesla-website biedt een lijst met Supercharger-locaties in Duitsland voor Tesla-eigenaren.
  • Tesla is van plan om 84 nieuwe Supercharger-stations in Duitsland toe te voegen, waardoor het totaal op meer dan 50% groeit, dit doen ze in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Fastned.
  • Tesla’s openbare superchargers voor elektrische voertuigen die niet van Tesla zijn, worden in Duitsland als “illegaal” beschouwd vanwege het ontbreken van kWh-meters op de apparaten. Dit betekent dat Tesla Superchargers als “illegaal” worden beschouwd omdat ze geen kWh-meters op stations hebben, zoals vereist door de Duitse wet. Er worden pogingen ondernomen om dit te veranderen, zodat Tesla snelladen in Duitsland uitbreidt, voor de elektrische voertuigen die niet van Tesla zijn.

Zorgeloos elektrisch laden in Duitsland

Wil je naast dit allemaal, alles te weten komen voor als jij met de auto naar Duitsland gaat, zoals wat verplicht is in Duitsland of alle verkeersregels? Lees dan onze blog met checklist en alles wat je moet weten voor een zorgeloze reis.

Bekijk ook eens: