autoonderhouden.nl

Alles wat je moet weten over verkeersboetes in Duitsland

Ga je binnenkort de grens over? Leer over verkeersboetes en overtredingen in Duitsland om onaangename verrassingen te voorkomen.

Moeilijkheidsgraad: n.v.t.

Inhoudsopgave:

In deze blog gaan we dieper in op een onderwerp dat van belang is voor Nederlanders die regelmatig de Duitse grens overtrekken, namelijk: verkeersboetes in Duitsland. We zullen de verschillende aspecten van verkeersovertredingen en boetetarieven weergeven. Als je van plan bent om de grens over te steken, is het essentieel om te weten wat je te wachten staat bij het overtreden van de verkeersregels in Duitsland.

Snelheidsboete Duitsland

Een van de meest voorkomende verkeersovertredingen in Duitsland is te hard rijden. Duitsland staat bekend om zijn snelwegen zonder snelheidslimiet, alleen betekent dat niet dat je onbeperkt kunt racen. Snelheidsovertredingen worden serieus genomen, en de snelheidsboete kan hoog oplopen in Duitsland, afhankelijk van de overtreding. Hieronder zie je een volledig overzicht, van de verkeersboetes door snelheidsovertredingen in Duitsland:

Overschrijding in km/uBinnen de bebouwde komBuiten de bebouwde kom
Tot 10 km/u€ 30€ 20
11-15 km/u€ 50€ 40
16-20 km/u€ 70€ 60
21-25 km/u€ 115€ 100
26-30 km/u€ 180€ 150
31-40 km/u€ 260€ 200
41-50 km/u€ 400€ 320
51-60 km/u€ 560€ 480
61-70 km/u€ 700€ 600
Meer dan 70 km/u€ 800€ 700
Vanaf 21 km/u wordt een tot twee strafpunten opgelegd, voor zowel binnen als bebouwde kom. Daarnaast kan er bij een overtreding vanaf 26 km/u een tijdelijk rijverbod opgelegd worden. Lees hieronder meer over het puntensysteem binnen Duitsland bij verkeersboetes.

Puntenrijbewijs

Duitsland hanteert een strafpuntensysteem dat zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen van toepassing is. Bij verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60,- worden één tot drie strafpunten toegekend, afhangend van de ernst van de overtreding. Het naleven van de verkeersregels is daarom van groot belang, lees hier alles over in de blog; Verkeersregels in Duitsland: een complete gids. Zo voorkom je verkeersboetes in Duitsland en onnodige problemen, middels strafpunten.

Het lijkt onschuldig, maar tegelijkertijd als een persoon 8 strafpunten bereikt, resulteert dit in een ontzegging van de rijbevoegdheid in Duitsland. Het kwijtraken van strafpunten is daarnaast ook geen eenvoudige taak; één punt blijft staan ​​voor een periode van 2 jaar en 6 maanden, terwijl het tot wel 10 jaar kan duren om van 3 strafpunten te komen. Bij 5 tot 6 strafpunten is het verplicht om een ​​rijvaardigheidscursus te volgen, die zorgt er ook voor dat de punten tussentijds verminderd worden. Het is belangrijk om te weten dat een eventuele ontzegging van de rijbevoegdheid of rijverbod alleen van kracht is binnen Duitsland en dus niet geldt voor in Nederland.

Andere veelvoorkomende verkeersboetes in Duitsland

Naast snelheidsboetes zijn er nog andere verkeersboetes in Duitsland waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende overtredingen en de bijbehorende boetes:

 • Door rood licht rijden: € 90-320 + een of twee strafpunten.
 • Parkeerovertreding: € 10 – € 100, daarnaast kunnen hierbij nog eventuele sleepkosten erbij komen.
 • Rijden zonder veiligheidsgordel: € 30 voor volwassene, € 60 voor kind + een strafpunt voor de bestuurder.
 • Mobiel gebruiken tijdens het rijden: € 100-250 + een strafpunt.
 • Geen milieusticker in een milieuzone: € 80.
 • Rijden onder invloed: Vanaf 0,5% tot 1,09% een boete van € 500 en een tijdelijk rijverbod van een maand. Meer dan 1,1% promille levert een strafzaak op met als uitkomst hoge geldboete of een gevangenisstraf.
 • Het niet verlenen van voorrang: Hier staat in Duitsland verkeersboetes van € 15 tot aan €120 op.
 • Gebruik van flitspaalsignalering: € 75.
 • Geen winterbanden in de verplichte periode: Een geldboete van minimaal € 60. Lees hier meer over in de blog; Zijn winterbanden verplicht in Duitsland? Alles wat je moet weten!
 • Rijden door een doorgetrokken streep: Kan een boete van € 75-250 opleveren.

Verkeersboete afhandeling in Duitsland

In Duitsland wordt streng toegezien op de naleving van verkeersregels. Bij lichte overtredingen (Ordnungswidrigkeiten) volgt een waarschuwing met een boete (Verwarnung). Bij zwaardere overtredingen (Straftaten) wordt een borgstelling (Sicherheitsleistung) verlangd. De verkeersboetes afhandeling verloopt als volgt in Duitsland:

 • Verwarnung: Een Verwarnung wordt ter plaatse uitgereikt of per post toegestuurd. Het boetebedrag ligt hierbij tussen de € 5 en € 55. Als de boete hoger is dan € 35, ontvang je uiteindelijk een boetebeschikking (Bußgeldbescheid). De eerste brief is een Anhörung, daarin wordt onderzocht wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding. Dit formulier moet je invullen en terugsturen. Hierna ontvang je de verkeersboete. Het boetebedrag ligt bij deze situaties tussen de € 40,- en € 750,-.
 • Sicherheitsleistung: Bij niet-directe betaling van de boete (vanaf € 55), bijvoorbeeld omdat je beroep wilt aantekenen, moet je een waarborgsom (Sicherheitsleistung) betalen. Die komt overeen met de te verwachten boete plus kosten.

Conclusie verkeersboetes Duitsland

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de verkeersboetes en -regels in Duitsland, vooral voor Nederlanders die regelmatig de Duitse grens oversteken. Snelheidsovertredingen en andere verkeersovertredingen kunnen leiden tot aanzienlijke boetes en strafpunten, die ook gelden voor toeristen. Het naleven van de verkeersregels en het correct afhandelen van boetes zijn van groot belang om onnodige problemen en extra kosten te voorkomen. Daarom is het raadzaam om goed geïnformeerd te zijn over de geldende regels en boeteafhandeling in Duitsland. Lees daarom ook in over wat verplicht is in je auto als je door Duitsland reist, in de volgende blog; Voorkom Boetes: Dit is verplicht in je auto in Duitsland.

Wil je alles weten voor als jij met de auto naar Duitsland gaat? Lees dan onze blog met checklist en alles wat je moet weten.

Bekijk ook eens: