autoonderhouden.nl

Wat is aquaplaning en hoe hiermee om te gaan?

Aquaplaning, misschien heb je het wel eens gehoor maar wat is dat nou? En hoe kan je het tegengaan? Lees verder om hier achter te komen.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Aquaplaning is een fenomeen en kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers. Het ontstaat wanneer er zich een dunne laag water tussen de banden van het voertuig en het wegdek bevindt, waardoor de banden geen grip meer hebben op het wegdek en het voertuig gaat glijden. Het kan zelfs gebeuren bij lage snelheden, maar het risico is groter bij hogere snelheden omdat er minder tijd is om te reageren en te herstellen.

Aquaplaning komt meestal voor tijdens natte weersomstandigheden, zoals regen en sneeuw. In gebieden waar het vaak regent of sneeuwt kan aquaplaning vaker voorkomen dan in drogere gebieden. In het algemeen komt aquaplaning vaker voor in de herfst en winter, wanneer er meer regen- en sneeuwval is en de temperaturen lager zijn. Het is echter mogelijk om aquaplaning te ervaren tijdens elk seizoen als er sprake is van hevige regenval of water op de weg, dus bestuurders moeten altijd alert zijn en de rijomstandigheden aanpassen aan de omstandigheden op de weg.

Wat moet je doen bij aquaplaning?

Er zijn verschillende tips die bestuurders kunnen volgen om aquaplaning te voorkomen en veilig te blijven op natte wegen. Onderstaand hebben we een aantal tips voor je opgesteld.

  1. Verlaag de snelheid: Verminder de snelheid wanneer je op natte wegen rijdt, vooral bij zware regenval. Zo heb je meer tijd om te reageren op eventuele gevaarlijke situaties en heb je betere controle over het voertuig.
  2. 2. Houd voldoende afstand: Houd altijd voldoende afstand tussen je voertuig en het voertuig voor je, vooral in slechte weersomstandigheden. Zo heb je voldoende tijd om te reageren als het voertuig voor je plotseling moet stoppen of als je te maken krijgt met aquaplaning.
  3. Controleer je banden: Zorg ervoor dat je banden in goede staat verkeren en voorkom lekke banden, met voldoende profiel en de juiste bandenspanning. Dit kan helpen om aquaplaning te voorkomen. Lees hier hoeveel bar er in je autoband moet.
  4. Gebruik geen cruise control: Gebruik geen cruise control bij nat weer of op natte wegen. Als je cruise control gebruikt en je te maken krijgt met aquaplaning, zal het systeem proberen om de snelheid van het voertuig te handhaven, wat de situatie alleen maar gevaarlijker kan maken. Om volledige controle te behouden raden we je aan om af te blijven van de cruise control
  5. Blijf kalm: Als je te maken krijgt met aquaplaning, blijf dan kalm en probeer de controle over het voertuig te behouden. Laat het gaspedaal los en houd het stuur recht.
  6. Vermijd plotselinge stuur- en rembewegingen: Probeer geen plotselinge stuur- of rembewegingen te maken als je op natte wegen rijdt. Dit kan leiden tot aquaplaning, botsingen, ongelukken, waardoor de situatie verergeren.

Aquaplaning met verschillende voertuigen

Aquaplaning kan bij vele voertuigen veroorzaakt worden. Niet alleen bij auto’s, maar ook bij vrachtwagens, motorfietsen en fietsen. Onderstaand geven we je tips om in elke situatie je veiligheid te behouden.

Auto’s: Aquaplaning treedt vaker op bij voorwiel aangedreven auto’s vanwege het extra gewicht op de voorwielen. Verminder snelheid, laat de auto uitrollen en laat de motorremmen het werk doen om de snelheid te verminderen. Niet plotseling remmen of gas geven, dit kan de auto uit balans brengen en de grip verliezen.

Vrachtwagens: Aquaplaning is bijzonder gevaarlijk voor vrachtwagens, vooral bij volle belading. Controleer regelmatig de banden, bandenspanning en bandprofiel. Gebruik aandrijfasdifferentiëlen om de tractie te behouden en voorkom dat de wielen spinnen. Houd rekening met de wind, want een zijwind kan de vrachtwagen uit balans brengen en de grip verminderen.

Motorfietsen: Motorfietsen zijn gevoeliger voor aquaplaning dan auto’s vanwege de kleinere contactvlakken tussen de banden en de weg. Verlaag snelheid op natte wegen en houd de motor op een laag toerental. Vermijd scherpe bochten op natte wegen omdat de grip op het wegdek vermindert.

Fietsen: Aquaplaning kan ook optreden bij fietsen, vooral bij hoge snelheden. Verlaag de snelheid en rem geleidelijk om de grip te behouden. Houd de banden goed opgepompt en controleer de bandprofielen regelmatig.

Wat zijn de wettelijke eisen rondom aquaplaning?

Er zijn geen specifieke wettelijke eisen met betrekking tot aquaplaning in Nederland. Maar er zijn wel algemene verkeersregels die van toepassing zijn om de veiligheid op de weg te waarborgen. Het voorkomen van aquaplaning is daar een onderdeel van.

De belangrijkste regel is dat bestuurders altijd de controle over hun voertuig moeten behouden. Dit betekent dat bestuurders hun snelheid moeten aanpassen aan de omstandigheden op de weg, zoals bijvoorbeeld bij regen of nat wegdek. Wanneer de weg nat is, is het raadzaam om de snelheid te verminderen om aquaplaning te voorkomen. Ook is het belangrijk om regelmatig de banden en bandprofiel te controleren en ervoor te zorgen dat de banden voldoende profiel hebben en de juiste bandenspanning hebben. Lees hier wat de minimale profieldiepte van je band is.

Als bestuurders betrokken zijn bij een ongeval als gevolg van aquaplaning, kan het zijn dat zij aansprakelijk worden gesteld als ze zich niet aan de verkeersregels hebben gehouden. Het is daarom belangrijk om veiligheid voorop te stellen en altijd de snelheid aan te passen aan de omstandigheden op de weg.

Bekijk ook eens: