autoonderhouden.nl

Hoe hard mag je rijden met een aanhanger in Nederland? Ontdek de maximale snelheid!

Als je regelmatig met een aanhanger op de Nederlandse wegen rijdt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende snelheidsbeperkingen. De maximale snelheid met een aanhanger kan namelijk verschillen van de snelheidslimiet voor een auto zonder aanhanger. In dit artikel zullen we de regels en voorschriften bespreken die in Nederland gelden voor het rijden met een aanhanger, zodat je veilig en in overeenstemming met de wet kunt rijden.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Hoe hard mag je met een aanhanger binnen de bebouwde kom?

Wanneer je je in een bebouwde kom bevindt en met een aanhanger rijdt, geldt er een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Dit geldt ongeacht het type aanhanger dat je trekt. Het is belangrijk om deze snelheidslimiet te respecteren, omdat dit bijdraagt aan de veiligheid van andere weggebruikers, vooral in drukke stedelijke gebieden. Bekijk ook vooral de snelheidsindex op je banden om hier de maximale snelheid van te weten.

Maximumsnelheden voor aanhangers buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom gelden er verschillende maximumsnelheden voor aanhangers, afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Voor aanhangers met een gewicht tot 3.500 kilogram is de maximale snelheid 80 kilometer per uur. Dit geldt voor de meeste gangbare aanhangers, zoals caravans en kleine trailers. Zorg er echter altijd voor dat het totale gewicht van de combinatie van het voertuig en de aanhanger niet hoger is dan het toegestane maximum.

Hoe hard mag je met een aanhanger bij zware aanhangers?

Voor zware aanhangers met een gewicht boven de 3.500 kilogram gelden er afwijkende snelheidslimieten. In dit geval is de maximale snelheid buiten de bebouwde kom 60 kilometer per uur. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrachtwagens met een aanhanger of grote transporttrailers. Het is essentieel om deze snelheidsbeperkingen in acht te nemen, omdat zware aanhangers meer tijd en afstand nodig hebben om te remmen en te manoeuvreren.

Hoe hard mag je met een aanhanger op autosnelwegen?

Op autosnelwegen geldt over het algemeen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur voor auto’s zonder aanhangwagen. Met een aanhanger mag je op autosnelwegen maximaal 90 kilometer per uur rijden. Het is belangrijk om te weten dat deze snelheidslimiet niet geldt voor aanhangers met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilogram. In dat geval geldt er een lagere maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Andere belangrijke overwegingen

Naast de wettelijke snelheidsbeperkingen voor aanhangers is het ook van groot belang om rekening te houden met andere factoren. Denk aan de wegomleidingen, de breedte van de rijstrook en krappe bochtjes die je op de route kunt tegenkomen. Het rijden met een aanhanger boven de 750 kg (lege gewicht + laadvermogen), of de auto en aanhanger samen boven de 3500 kg (lege gewicht + laadvermogen) vereist niet voor niks een BE rijbewijs.

Daarnaast is het van belang om de juiste bandenspanning bij je aanhanger te hebben. Alleen zo kan je optimaal gebruik maken van je banden en kan je beter anticiperen op gevaarlijke situaties.

Maximumsnelheden voor aanhangers buiten Nederland

De maximumsnelheden voor aanhangers buiten Nederland verschillen enorm, check dus voordat je op reis gaat goed hoe hard je mag rijden. Hieronder staat een overzicht van een aantal europese landen die op je route kunnen liggen:

LandSnelwegAutowegBebouwde kom
België (*In Vlaanderen geldt een maximumsnelheid van 70 km/u op de autowegen)120 km/u70/90* km/u50 km/u
Duitsland (*Met tempo 100 ontheffing 100 op snelweg)80* km/u80 km/u50 km/u
Frankrijk (*Bij regen 110 op snelweg)130* km/u80 km/u50 km/u
Groot-Brittannië96 km/u80 km/u48 km/u
Italië80 km/u70 km/u50 km/u
Kroatië80 km/u80 km/u50 km/u
Litouwen90 km/u80 km/u50 km/u
Luxemburg90 km/u75 km/u50 km/u
Oostenrijk
– Aanhanger tot 750 kg
– Aanhanger lichter dan auto
– Aanhanger zwaarder dan auto

100 km/u
100 km/u
70 km/u

100 km/u
80 km/u
60 km/u

50 km/u
50 km/u
50 km/u
Polen80 km/u80 km/u60 km/u
Portugal100 km/u80 km/u50 km/u
Spanje
– Aanhanger lichter dan 750 kg
– Aanhanger zwaarder dan 750 kg

90 km/u
80 km/u

80 km/u
80 km/u

50 km/u
50 km/u
Maximumsnelheden voor aanhangers buiten Nederland

Bekijk ook eens: