Wat veroorzaakt piepende remmen?
De meest voorkomende oorzaak van piepende remmen is het slijten van de remblokken. De remblokken hebben een slijtage-indicator waaraan je kan zien of je remblokken versleten zijn. Telkens als je je remt gebruikt slijten deze remblokken iets. De slijtage indicator maakt hierbij contact met de rotor, waardoor er een piepend geluid kan ontstaan. Daarnaast kan het zijn dat de remblok heel iets kan gaan bewegen. Door de wrijving met de remschijf kan ook het piepend geluid ontstaan.
Piepende remmen kunnen ook ontstaan door roestvorming op de onderdelen. Roestvorming ontstaan doordat de auto voor een langere tijd heeft stilgestaan. De roestvorming is wel vrij snel te verhelpen. Je zal de remblokken en remschijven namelijk moeten reinigen. Dit kan je doen door geleidelijk steeds dieper te rijden terwijl je aan het rijden bent. De roest zal hierdoor van het metaal af worden gehaald. Pas wel op dat je andere weggebruikers hierbij niet hindert.
Veelvoorkomende misvattingen over piepende remmen
Er zijn nog veelvoorkomende misvattingen over piepende remmen. Dit kan erg gevaarlijk zijn want piepende remmen kunnen resulteren in gevaarlijke situaties. We hebben alle misvattingen hieronder voor je opgesomd. Lees vooral de gehele blog goed door om alles te weten te komen over piepende remmen.
- Piepende remmen zijn onschadelijk. Dit kan inderdaad soms onschadelijk zijn, maar kunnen ook wijzen op problemen met het remsysteem.
- Piepende remmen betekenen dat de remmen juist goed werken. Dit is ook een misvatting, want piepende remmen ontstaan alleen maar door problemen bij het remsysteem.
- Piepende remmen stoppen altijd vanzelf. Hoewel piepende remmen soms vanzelf stoppen is dit niet altijd het geval. Als het geluid aanhoudt dan kan dit wijzen op een probleem in het remsysteem.
- Het opvullen van remmen lost het piepend geluid op. Hoewel een laag niveau van je remvloeistof problemen kan veroorzaken, is het niet altijd de directe oorzaak.
Piepende remmen bij lage snelheid
Het kan ook voorkomen dat je remmen piepen bij een lagere snelheid. Dit kan door verschillende dingen komen. Een van de redenen kan zijn dat de remonderdelen nog niet op temperatuur zijn. Bij lagere snelheden is er minder wrijving en warmteontwikkeling, waardoor de remblokken minder snel en effectief kunnen functioneren. De mindere wrijving kan zorgen voor trillingen bij het remmen tussen de remblokken en schijven, wat kan zorgen voor een piepend geluid. Het piepen bij lage snelheden betekent over het algemeen geen teken van ernstige problemen. Wel is het nog steeds belangrijk om te controleren en vast te stellen wat er met je remmen aan de hand is. Zo sluit je eventuele ernstige problemen uit en kan je optimaal genieten van je auto.
Kan je doorrijden met piepende remmen?
Naast het vervelende geluid is het gevaarlijk om door te rijden met piepende remmen. Dit raden wij dus zeker af. Dit komt doordat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Piepende remmen kunnen namelijk wijzen op problemen die zijn ontstaan. Een gevolg van het doorrijden is dat de remprestaties kan verminderen, waardoor de remafstand kan verhogen. Daarnaast zorgt het voor meer slijtage aan het remsysteem als je de onderdelen niet laat vervangen. De remblokken, de remschijf en de remklauw kunnen hierdoor eerder aan vervanging toe zijn wat voor dure reparaties kan zorgen.
Als laatst kunnen piepende remmen duiden op andere mechanische problemen bij de rem, zoals vastzittende remklauwen of slecht gesmeerde onderdelen. Het negeren van deze problemen kan daardoor zorgen voor een onveilige verkeerssituatie. Rijdt dus niet door met piepende remmen, maar kijk zelf wat er aan de hand is of laat een expert er naar kijken.
Wat te doen bij piepende remmen?
Wanneer je piepende remmen hebt raden wij het altijd aan om dit te verhelpen. Niet alleen voor je rijd plezier, maar ook voor je veiligheid. Wij raden daarom aan om even langs een autogarage te gaan. Het is namelijk waarschijnlijk dat een onderdeel van het remsysteem vervangen moet worden. De remblokken zullen zeer waarschijnlijk versleten zijn. Ook kan het zijn dat je remklauwen of schijven vervangen moeten worden. Ben je zelf nou een beetje handig? Dan kan je ook nog zelf je remklauw vervangen of remblokken vervangen. Mocht je deze niet vervangen dan kan het voor verdere schade aan je auto zorgen. Wel kan je zelf eerst testen om de remmen schoon te maken. Het kan namelijk ook zijn dat er gewoon een steentje tussen de remmen zit wat voor een piepend geluid zorgt. Mocht dit het niet verhelpen dan zal je langs de garage moeten gaan.
Nieuwe remblokken blijven piepen
Heb je net je remblokken laten vervangen bij je auto en piepen ze al gelijk? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Vaak worden de remschijven namelijk niet vervangen en blijven ze automatisch op hun plek zitten. De nieuwe remblokken hebben in dit geval even de tijd nodig om goed in te slijten op de oude remschijven. Dit kan ook voor piepende remmen zorgen. Na enige slijtage op de nieuwe remblokken kan dit al verholpen zijn.
5 tips om piepende remmen te voorkomen
Een piepend geluid kan natuurlijk erg vervelend zijn tijdens het auto rijden. Om het piepend geluid te voorkomen hebben we enkele tips voor je opgesteld. Wel raden we sterk aan om niet te lang door te blijven rijden met piepende remmen.
1: Laat je auto zo veel mogelijk uitrollen
Laat je auto zo veel mogelijk uitrollen. Vooral het afremmen op hoge snelheden zorgt ervoor dat remmen snel slijten. Je belast hierbij de remmen onnodig. Wij raden daarom aan om je auto zo veel mogelijk uit te laten rollen en bij te remmen waar nodig is.
2: Rem af op de motor
Om remmen te voorkomen kan je ook je snelheid verminderen door af te remmen op de motor. Hierbij geef je geen gas meer terwijl je terugschakelt in versnellingen. Doordat je terugschakelt zal de motor van je auto vertragen, waardoor je remmen even rust kunnen hebben.
3: Spoel de remvloeistof regelmatig
Om optimaal gebruik te maken van je remmen raden we aan om regelmatig je remvloeistof te vervangen of door te spoelen. Remvloeistof trekt vocht aan wat er voor zorgt dat het kookpunt van de vloeistof verlaagd. De remprestaties kunnen hierdoor verminderen.
4: Kijk voldoende vooruit
Een logische tip, maar kijk voldoende vooruit in verkeerssituaties. Zie je bijvoorbeeld een file aankomen? Laat je auto dan alvast in snelheid verminderen door geen gas meer bij te geven.
5: Controleer je remmen regelmatig
Als laatste tip raden we je aan om je remmen regelmatig te controleren. Dit kan je zelf of door een expert laten doen. Hiermee kan je namelijk grote schades n het remsysteem en daarbuiten voorkomen. Hiermee kan je een hoop kosten besparen dus controleer je remmen regelmatig. Let hierbij op de dikte van de remblokken. Deze zullen minimaal 3mm voor en 2mm achter moeten zijn. Controleer daarnaast de remvloeistof en controleer of de remmen goed ontlucht zijn. Dit kan je doen door het rempedaal meerdere keren achter elkaar helemaal in te trappen. Merk je na de tweede keer dat je het rempedaal minder ver kan intrappen? Dan kan het zijn dar er lucht in het remsysteem zit.