autoonderhouden.nl

Wat moet je weten over de zitverhoger in je auto?

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Heb je nou jonge kinderen, verwacht je een kind of ben je opa of oma geworden? Dan is de zitverhoger een essentieel onderdeel van je auto. Je hebt namelijk een zitverhoger nodig om je kind op een veilige en legale manier te vervoeren. Hier zijn wel een aantal regeltjes voor die misschien niet iedereen weet, maar wel heel belangrijk zijn.

Zitverhogers zijn erg nuttig en belangrijk. Sinds kinderzitjes en zitverhogers in auto’s in gebruik zijn genomen raken kinderen bij een botsing minder vaak ernstig gewond. Voor jou en het kind dat jij vervoert is het dan ook erg belangrijk dat jij een zitverhoger in de auto hebt en dat deze op een juiste manier gebruikt wordt.

Regels zitverhoger auto

Leeftijds- en gewichtseisen zitverhoger

Niet alle kinderen mogen in een zitverhoger in de auto zitten. De minimale lengte is 1,25 meter en het minimale gewicht is 22 kilo. Als je kind kleiner is dan 1,25 meter of minder weegt dan 22 kilo dan mag je kind niet in een zitverhoger. In dit geval moet je kind in een kinderzitje. Kinderen die wel in een zitverhoger mogen zitten moeten dit in ieder geval totdat ze 1,35 meter zijn. Is je kind groter dan 1,35 meter dan moet hij of zij gebruik maken van een veiligheidsgordel.

Op een gegeven moment wordt je kind te groot voor een zitverhoger in de auto. Het is altijd verstandig om voordat je stopt met het gebruiken van een zitverhoger in de auto te kijken naar hoe ze in de auto zitten zonder zitverhoger. Kijk of de gordel over het sleutelbeen loopt en niet de nek snijdt. Is dit het geval? Dan kan jij prima je kind vervoeren zonder zitverhoger. Als dit niet zo is dan is het verstandig om een zitverhoger te blijven gebruiken in de auto.

Veiligheid van jou en je kind is natuurlijk he allerbelangrijkst. Je moet ervoor zorgen dat de onderdelen in je auto in goede staat zijn, waaronder je remblokken. Zorg ervoor dat deze in goede staat zijn, anders moet je je remblokken vervangen. De veiligste plek in de auto om je kind in een zitverhoger te vervoeren is de achterbank, maar het is ook toegestaan om een kind op de voorstoel te vervoeren. Ons advies is natuurlijk wel om je kind gewoon op de achterbank te vervoeren.

Wat ook belangrijk is om te weten dat een zitverhoger in de auto moet voldoen aan een Europees keurmerk. Dit Europese keurmerk is het ECE label. Je kunt dit herkennen aan het oranje label met de tekst ECE 44/03 of 44/04. Deze staan ook bekend onder de R44-norm. Zitverhogers met dit keurmerk worden sinds 2019 niet meer gemaakt, maar je mag ze nog wel gebruiken. Volgens de nieuwe regelgeving worden autostoeltjes van het type i-size ook goedgekeurd. Beter bekend als R-129. Als je nou een zitverhoger koopt, controleer dan altijd of één van deze twee keurmerken op het zitje zit.

De R44- en R129-norm voor zitverhogers in de auto

Er zijn dus meerdere normen waaronder een autostoeltje goedgekeurd kan zijn. De R44-norm is al een stuk ouder dan de R129-norm. Doordat deze stoeltjes sinds 2019 niet meer gemaakt worden zullen ze langzaam van de markt verdwijnen als zitverhoger in de auto. Overigens mogen autostoelen met de R-44 niet meer verkocht worden sinds 1 september 2023. Hier kan je wellicht van balen, maar wees gerust. Zitverhogers die onder de R44-norm vallen mogen nog wel gebruikt worden.

Dan het volgende: zitverhogers in de auto die onder de R44-norm vallen zullen dus steeds minder vaak voorkomen in de toekomst. Daar komt ook nog eens bovenop dat een R44 zitverhoger in de auto per 1 september 2024 niet meer verkocht mogen worden. Maak je daar absoluut geen zorgen om, want je mag nog steeds gebruik maken van deze zitverhoger in de auto. Wel is het advies om overgaan te gaan op zitverhoger met de R129-norm.

Waarom is het nou verstandig om over te gaan op de zitverhogers met de R129-norm? Dat komt doordat deze beter en stenger is getest dan zijn voorganger. Ze zijn getest op verschillende soorten botsingen waar zitverhogers met de R44-norm niet op zijn getest. Bovendien kijkt deze zitverhoger in de auto naar lengte in plaats van gewicht. Dat maakt het voor jou als bestuurder ook nog eens makkelijker.

Installatie zitverhoger auto

De installatie van een zitverhoger in de auto is zo simpel als het maar zijn kan, maar het is wel belangrijk dat dit op een goede manier gebeurd om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren. De eerste stap is om de zitverhoger in de auto te zetten. Daarna kan jouw kind in de auto plaatsnemen op de zitverhoger. Je klikt de zitverhoger vast met de gordel.

De manier waarop je de gordel vastklikt is van groot belang. Trek de gordel voor de borst van je kind langs en haal het onderste gedeelte van de gordel onder de handvaten door. Op deze manier ziet de zitverhoger op juiste manier vast in de auto en zit hij net zo goed vast als jij zonder zitverhoger. Doordat je kind hoger komt te zitten in de zitverhoger valt de gordel beter over zijn of haar sleutelbeen en snijdt het niet in de nek.

Zitverhoger in het buitenland

De regelgeving voor een zitverhoger in de auto is in de gehele Europese Unie hetzelfde, wel kunnen er verschillen per land zijn. Zo moeten kinderen in Duitsland tot 1,50 meter in een zitverhoger zitten. In sommige landen mag een kind bij een bepaalde lengte of leeftijd nog niet op de voorstoel plaatsnemen, terwijl dat in Nederland wel mag. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt voor het geval dat je met kinderen op vakantie met de auto en controleer de regels die in het desbetreffende land gelden waar je op vakantie gaat.

De veiligheidseisen in de Europese Unie zijn volgens de R44- en R129-norm. In Nederland is het toegestaan om zonder zitverhoger in een taxi te reizen voor een kind onder de 1,35 meter, maar dit is in sommige landen weer niet zo. Laat je hierover goed informeren bij het reisbureau of bij een lokaal verkeersbureau van het land waar je naartoe gaat.

Een van de meest vervelende dingen die je op vakantie kan overkomen is dat je met een lekke band langs de weg komt te staan. Al helemaal als jij een klein kind achterin hebt zitten. Het is daarom handig dat je weet wat je moet doen als je een lekke band hebt. Lees hier wat je moet doen als je een lekke band hebt.

Bekijk ook eens: