autoonderhouden.nl

Wat heb je nodig om je auto te verkopen?

Wil jij graag je auto verkopen, maar weet je niet welke papieren je hiervoor nodig hebt? Lees dan deze blog waarin je alles te weten komt over wat je allemaal nodig hebt om je auto te verkopen.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Wat heb je nodig om je auto te verkopen?

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen? Een elektrische of een (plug-in) hybride auto? Dan is het verkopen van je huidige auto een belangrijke stap. Een auto verkopen kan lastiger zijn dan het lijkt. Het is een duur goed wat je niet zomaar aan iedereen kan verkopen en je hebt verschillende papieren nodig voor een succesvolle verkoop van je auto. De verkoop van je auto kan een hoop gedoe opleveren. Allereerst is het belangrijk dat je jouw auto voor een goede prijs kunt verkopen. Hier kan je internet zeker voor raadplegen. Kijk hier vooral naar vergelijkbare auto’s en hanteer een gemiddelde prijs.

Daarnaast zijn er veel papieren die ingevuld moeten worden die je nodig hebt bij de verkoop van een auto. Veel mensen weten niet welke papieren hierbij belangrijk zijn. Hierdoor kan je er veel tijd en moeite mee kwijt zijn. Het is dus erg belangrijk dat je weet welke papieren belangrijk zijn voor de verkoop van je auto.

Kentekenbewijs

Te beginnen met het kentekenbewijs. Het kentekenbewijs is misschien wel het belangrijkste document wat je nodig hebt voor de verkoop van je auto. Op het kentekenbewijs staat bijna alle informatie over jouw auto. Wat voor brandstof er in het voertuig moet, de datum van de tenaamstelling en nog veel meer belangrijke informatie van een auto.

Als jij jouw auto wil verkopen moet je ook rekening houden met de tenaamstellingscode, deze vormt samen met de kentekencard het volledige kentekenbewijs. Je hebt de tenaamstellingscode alleen nodig als je je auto wil verkopen of wegdoen. Ben je de tenaamstelling nou kwijt dan kan je deze binnen enkele minuten aanvragen via de website van de RDW.

Met het kentekenbewijs kan jij ook aantonen dat jij wettelijk eigenaar bent van het voertuig. Hierbij wordt ook bevestigd dat jij de juiste identiteit en adres doorgeeft aan de koper. Jij kunt als verkoper door middel van het kentekenbewijs ook aantonen dat je alle verplichte belastingen hebt betaald en dat het voertuig in goede staat is. Verder kan de koper aan het kentekenbewijs ook nog eens zien dat de verkoop van het voertuig legaal is.

Onderhoudsboekje

Naast het kentekenbewijs valt ook het onderhoudsboekje onder belangrijke papieren om je auto te verkopen, maar wat heb je nou nodig uit het onderhoudsboekje bij de verkoop. In het onderhoudsboekje staan alle details beschreven van eerdere onderhoudsbeurten en reparaties. De koper van de auto kan hierdoor goed inzien wat er in het verleden met de auto is gebeurd en wat de staat van de auto is. Dit kan het vertrouwen in de staat van de auto vergroten.

Het onderhoudsboekje bevat niet alleen details over onderhoudsbeurten en reparaties, maar ook een beschrijving van alle onderdelen die in het verleden vervangen zijn bij deze reparaties. Naast al deze uitgebreide informatie kan een goed bijgehouden onderhoudsboekje ook nog eens de waarde van je auto vergroten. Een goed onderhouden auto is immers meer waard dan een auto die nauwelijks onderhouden is. Je zult dan ook vast begrijpen dat zonder al deze informatie het voor de koper lastig is om de staat van de auto te beoordelen en dat maakt het lastiger om je auto te verkopen.

Wat je nodig hebt tijdens de verkoop van je auto

Het kentekenbewijs en onderhoudsboekje bevatten niet alle nodige informatie voor de koper om je auto te verkopen. Je bent hiermee nog niet in staat om je auto te verkopen. Je moet ook nog een aantal andere papieren bij de hand hebben tijdens de verkoop van je auto om de verkoop rond te maken.

Verkoopovereenkomst

Je hebt de verkoopovereenkomst altijd nodig om je auto te verkopen. De verkoopovereenkomst is misschien wel het belangrijkste document dat je bij je moet hebben tijdens de verkoop van je auto. Dit document dient getekend te worden door zowel de koper als verkoper. Als dit document niet door beide partijen ondertekent wordt is de verkoop van de auto niet officieel en kan dit de nodige problemen opleveren. Het is daarom ook altijd verstandig om een kopie van de verkoopovereenkomst te laten maken om ervoor te zorgen dat de koper en verkoper hier beide van in bezit zijn.

Maar wat is nou het nut van een verkoopovereenkomst ondertekenen en wat voor problemen kan je hiermee vermijden? Het antwoord is heel simpel. In de verkoopovereenkomst van de auto staan namelijk alle rechten en plichten die de koper en verkoper hebben vastgelegd. Met het ondertekenen van de verkoopovereenkomst ben jij als verkoper van de auto wettelijk beschermt. Dit zorgt ervoor dat jij niet zomaar aansprakelijk gesteld kan worden tegen ongewenste verplichtingen en verliezen.

In de verkoopovereenkomst wordt er bevestigd dat jij als verkoper de auto hebt verkocht en dat de koper van je auto deze heeft betaald. Hierbij staan ook de betalingsvoorwaarden vermeld. Verder staat hier ook de conditie van de auto beschreven. De koper weet hierdoor dat de auto in goede staat is en dat alle informatie juist is.

Als laatste ben jij als verkoper ook beschermt tegen juridische conflicten bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Dit alles maakt de verkoopovereenkomst een zeer belangrijk document en moet dan ook ten alle tijden ondertekent worden. Mede daarom heb je een verkoopovereenkomst dan ook zeker nodig om je auto te verkopen.

Identiteit van de koper en verkoper nodig om je auto te verkopen

Veel van de bovengenoemde papieren zal jij niet dagelijks nodig hebben in je leven. Jouw identiteitsbewijs wel, deze heeft een belangrijke toegevoegde waarde bij de verkoop van je auto. Hiermee kan je de identiteit van de koper vaststellen en de koper die van jou. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar is wel erg handig. Je kunt hiermee fraude voorkomen en je weet zeker dat je de auto aan de juiste persoon verkoopt. Dit is dan ook zeker nodig om je auto te verkopen.

Verschil verkopen aan particulier en handelaar

Er zijn verschillende kopers van een auto. Zo kan jij je auto verkopen aan een handelaar, maar ook aan een particulier. Maar wat heb je nou eigenlijk nodig als je je auto aan een van deze twee wil verkopen? Laten we beginnen met het verkopen van je auto aan een particulier. Deze verkopen gaan tegenwoordig vaak via het internet. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent op de verkoop en daarom is het natuurlijk verstandig om te zorgen dat alle documenten op orde zijn die hierboven zijn genoemd. Hiermee kan jij de staat waarin je auto verkeerd aantonen en dit zorgt voor extra vertrouwen bij de koper. Daarbij is het ook van belang om aan te kunnen tonen dat het onderhoud bijgehouden is en de auto in goede staat is. Lees dus al onze blogs om je auto goed te kunnen onderhouden!

Het is ook verstandig om een kopie van het afschrift van de betaling te bewaren. Hiermee kan jij als verkoper bewijzen dat je je auto hebt verkocht aan een particulier, maar ook aantonen dat er betaald is door de particulier.

Als je je auto aan een handelaar verkoopt heb je net wat andere papieren nodig dan als je je auto aan een particulier verkoopt. Belangrijk is dat je alle bovenstaande papieren nodig hebt. Daarnaast heb je ook een kopie van het technisch inspectierapport. Het technisch inspectierapport is een deskundige inspectie van de auto waarin alle gegevens van de auto worden opgenomen om de staat van de auto te controleren. Deze inspectie wordt vaak ondersteund met foto’s. De handelaar kan ook zelf aanbieden dit te doen.

Wat kan je doen om de verkoopwaarde van je auto te verhogen?

Om de verkoopwaarde van je auto te verhogen kan je rekening houden met een aantal factoren. Zo kan je voor een betere uitstraling je auto schoonmaken van binnen en buiten kant. Je kan de buitenkant schoonmaken door deze te wassen met zeep. Ook kan je zelf of door iemand anders je koplampen polijsten. Hierdoor glinstert je auto net iets meer en zal deze er aantrekkelijker uitzien. Daarnaast kan je ook de binnenkant schoonmaken. Even met een stofzuiger alles netjes maken. Mocht je het net iets beter willen doen dan kan je ook nog je autobekleding reinigen.

Naast de uitstraling is het onderhoud natuurlijk ook belangrijk. Een goed onderhouden auto verkoopt namelijk makkelijker dan een auto die nog veel komende reparaties op de planning heeft staan. Mocht je daarnaast goede banden/remmen hebben dan zou je hier ook nog een extraatje voor kunnen vragen. Houd dus rekening met de staat van je auto en wacht niet te lang tot je deze gaat verkopen.

Bonustip: zorg ervoor dat elk klein detail op orde is. Het is bijvoorbeeld erg vervelend als de autosleutel niet werkt omdat de batterij leeg is. Een batterij in een autosleutel vervangen kan je namelijk eenvoudig zelf doen.

Bekijk ook eens: