autoonderhouden.nl

Hoe kun jij jouw V snaar vervangen?

Piept jouw V snaar? Lees hier alles over dit onderdeel en hoe jij jouw V-snaar/ riem het beste zelf kan vervangen en onderhouden.

Moeilijkheidsgraad: gevorderd

Inhoudsopgave:

Wat is een v snaar?

Klopt het dat jouw V snaar piept? Voordat we je uitleggen hoe je jouw v snaar moet vervangen, leggen we uit wat het is: Een V snaar, ook wel V-riem of multiriemen genoemd, is een type riem dat kracht overbrengt tussen twee assen. Deze riem dankt zijn naam aan de V-vormige dwarsdoorsnede van de riem, die in de meeste gevallen de aandrijfas van dynamo’s, waterpompen, stuurbekrachtigingspompen of andere componenten van voertuigen, machines en systemen verbindt met de krukas. Echter is de V snaar in een auto nooit verbonden aan de krukas en nokkenas dit doet de distributieriem namelijk.

V-snaren zijn gemaakt van duurzaam rubber of ander elastisch materiaal om spanning te weerstaan ​​en contact te houden met de poelies. De V-vormige dwarsdoorsnedevorm van de riem houdt hem op zijn plaats terwijl hij onder spanning wordt gehouden door een spanner of spanmechanisme, waardoor de krachtoverdracht van de ene as op de andere wordt vergemakkelijkt.

Waar zit jouw V riem?

Om een v snaar te vervangen moeten we natuurlijk wel weten waar die kan zitten. In auto’s worden V-snaren, dus gebruikt om verschillende onderdelen aan te drijven. De exacte locatie en toepassing van de V-riem kan per auto en model verschillen, maar V-riemen bevinden zich meestal in de motor en kunnen de volgende onderdelen aandrijven:

 1. Dynamo/alternator
 2. Waterpomp
 3. Stuurbekrachtigingspomp
 4. Airconditioningcompressor die ervoor zorgt dat jouw koelmiddel blijft stromen, als jij jouw airco hebt bijgevuld.
 5. Overige accessoires, zoals aircopomp, vacuümpomp of de nokkenasversteller.

Waar jouw v snaren zitten kun je het beste opzoeken in jouw serviceboekje. Weet je niet zeker of het probleem jouw v snaar betreft? Lees dan verder of schakel een expert in.

V snaar piept en vervangen

Mijn V snaar piept, wat nu?

Als jouw V-snaar piept kan deze uitgerekt, te erg gespannen, versleten of glad zijn. Hier zijn enkele laagdrempelige stappen die jij kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Spanning controleren: Controleer of de spanning van jouw snaar voldoende is. Als de riem te los zit, kan deze wegglijden en kraken. Sommige nieuwere auto’s hebben spanners of een spanrol die de spanning automatisch regelt, terwijl andere mogelijk handmatige aanpassing vereisen. Indien dit het geval is kun je dit terugvinden in de handleiding van jouw auto.
 2. Rieminspectie: Inspecteer de V-snaar op tekenen van slijtage, barsten en/of schade. Zie je veel schade? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe jij jouw v snaar kan vervangen.
 3. Snaarreiniging: Je kunt jouw V snaar altijd even schoonmaken. Vuil, stof en olie op de V-riem kunnen namelijk wrijving en piepen veroorzaken. Veeg de snaren voorzichtig af met een schone doek of zachte borstel om vuil te verwijderen.
 4. Smeer de riem: Het smeren van de V-riem kan het piepgeluid verminderen. Gebruik een speciaal voor V-snaren ontwikkeld smeermiddel. Breng bij draaiende motor spaarzaam smeermiddel aan op de riem volgens de instructies van de fabrikant.

Als het piepende geluid aanhoudt, dan is het verstandig om jouw v-snaar te vervangen.

Wanneer moet ik mijn v snaren nog meer vervangen?

Wanneer jij jouw v snaar moet vervangen kan variëren, afhankelijk van jouw auto(model), het riemmateriaal en de rijomstandigheden. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om de onderhoudsrichtlijnen van jouw voertuigfabrikant te volgen om de V-riem te vervangen. Hier volgen enkele algemene richtlijnen:

 1. Raadpleeg uw gebruikershandleiding: Raadpleeg jouw gebruikershandleiding van jouw voertuig voor de specifieke aanbevelingen met betrekking tot de levensduur van jouw v snaar. De meest voorkomende richtlijn is ongeveer naar 65.000 kilometer op de teller.
 2. Heeft jouw snaar slijtage, scheuren of andere beschadigingen? Als je slijtage, schade of zwakte in uw riem opmerkt, moet deze simpelweg worden vervangen. Kun je er dan nog wel mee doorrijden? Dat lees je in het stukje hieronder.
 3. Luister naar geluiden en trillingen: als jouw v snaar piept, fluit of trilt tijdens het rijden, dan is de kans groot dat de V-riem versleten of los zit. In beide gevallen moet de riem mogelijk worden vervangen of onderhouden worden.

Kan ik doorrijden met een v snaar die piept of beschadigt is?

Het is wel mogelijk om met een V-snaar die piept door te rijden voor het vervangen, maar het is zeker niet aan te raden. Het kan namelijk ervoor zorgen dat er een v snaar breekt. Dit zal er voor zorgen dat kritieke systemen, zoals de dynamo, stuurbekrachtiging en waterpomp tijdens het rijden uitvallen of ernstig beschadigd raken.

Daarnaast kan het zijn dat jouw auto last krijgt van slechte prestaties. Zo kan een V snaar die piept slippen, waardoor het component kan gaan haperen. Zo kan een kapotte riem die een dynamo aandrijft, de laadcapaciteit van de accu verminderen en het elektrische systeem van het voertuig aantasten.

Tot slot kan een v snaar die piept extra wrijving en slijtage aan de riem of zelfs aan het aandrijfcomponenten veroorzaken. Dit kan al snel verdere schade veroorzaken en de levensduur van de riem verkorten. Daarom raden wij aan om een V-snaar die piept of beschadigt is zo snel mogelijk te verhelpen.

Hoe kan ik problemen met mijn v snaren voorkomen?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel, namelijk controleren. Wij raden aan om regelmatig (elke maand) een keer jouw v snaar te controleren op beschadigingen en spanning. Zodra hier iets mis mee is vergt dit al snel actie. Daarnaast is het ook slim om jouw v snaar elke maand voorzichtig schoon te maken en te smeren. Wil je echt zeker weten dat het goed zit met jouw v snaar? Dan kun je altijd periodiek onderhoud laten uitvoeren op jouw snaar. Tijdens een onderhoudsbeurt kan de garage of monteur de snaar en spanning, snel en makkelijk inspecteren. Zo weet je zeker dat jij jouw v snaar minder snel hoeft te vervangen en dat hij niet piept.

Wat kosten v-snaren en het vervangen ervan?

De kosten van een V-riem en de vervanging ervan kunnen sterk variëren door verschillende factoren, zoals het voertuigmodel, de locatie en het gebruikte riemmerk. Over het algemeen kun je rekening houden met de onderstaande kosten:

 1. V-snaren: De prijs van V-snaren verschilt per automodel en snaarmerk. Verwacht over het algemeen dat de prijzen voor standaard V-riemen variëren tussen de €10 en €50. Er zijn echter ook duurdere banden van hogere kwaliteit beschikbaar, maar dit aan de specifieke behoeften die jij hebt.
 2. Arbeidskosten: naast de kosten van de V-snaar moet je indien je de v snaar niet zelf vervangt ook rekening houden met de arbeidskosten van vervanging. Gemiddeld liggen de uurlonen tussen de € 50 en € 100, maar dit kan variëren.

Bovendien kan het vervangen van andere aandrijfcomponenten ook nodig zijn en hierdoor het vervangen van de V-riem de kosten verhogen. Dit is echter alleen aan de hand als je bijvoorbeeld te lang heb doorgereden met een v snaar die piept voordat je hem liet vervangen.

Stappenplan om V riem zelf vervangen

Hier is een algemene stapsgewijze handleiding voor het vervangen van de V-snaar van jouw auto (als die piept). Houd er echter rekening mee dat de specifieke stappen kunnen variëren, afhankelijk van het automodel. Raadpleeg eventueel de gebruikershandleiding voor gedetailleerde instructies en volg de aanbevelingen van de fabrikant.

 1. Zorg ervoor dat de motor van het voertuig niet warm is en dat het contact is uitgeschakeld.
 2. Zoek nu de desbetreffende V-riem in de motorruimte.
 3. Tip: Maak eventueel een schets of foto van de V-snaarroute. Dit zal je helpen bij het installeren van de nieuwe snaar.
 4. Verlaag de spanning op de oude V-riem door de spanrol of spanner aan te passen. Dit kan worden gedaan met een sleutel of ratel, afhankelijk van het type spanner op uw voertuig.
 5. Nu de v snaar los zit kun je voorzichtig de oude V-riem van de poelie verwijderen.
 6. Vergelijk nu snel even de oude V-riem met de nieuwe om er zeker van te zijn dat deze v snaren dezelfde maat en specificatie hebben.
 7. Monteer vervolgens de nieuwe V-snaar op de poelies volgens jouw schets of foto. Zorg ervoor dat de riem goed is afgesteld en in alle poeliegroeven zit.
 8. Pas tot slot de spanning van de nieuwe V-riem aan door de spanrol weer aan te passen. Gebruik een tensiometer of zorg ervoor dat de snaren strak genoeg zitten en niet te strak.
 9. Check tot slot dat de nieuwe V-snaar correct en op alle onderdelen is geïnstalleerd.
 10. Tot slot hoef je hem alleen nog te checken. Start hiervoor de motor van de auto en controleer of er ongebruikelijke geluiden zijn en of de V-snaar goed werkt. Pas ook op dat jouw riem niet te veel trilt.

Houd er wel nog steeds rekening mee dat dit een algemeen stappenplan is en dat specifieke stappen en procedures per voertuig(model) kunnen verschillen. Als je niet zeker bent van jouw vaardigheden, raden we je toch aan om een garage of expert naar jouw v snaar te laten kijken op te zorgen dat hij niet meer piept.

V snaar aanschaffen

Wil je een V-snaar bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke v snaar er in jouw auto past!

Bekijk ook eens: