autoonderhouden.nl

Een complete gids voor het polijsten van jouw auto

Lees hier onze ultieme gids over auto polijsten. Leer de beste technieken, stappenplan, tips en trucs om jouw autolak te polijsten.

Moeilijkheidsgraad: geavanceerd

Inhoudsopgave:

Wat is het polijsten van jouw auto?

Het polijsten van je auto is een geweldige manier om je voertuig een frisse en glanzende uitstraling te geven deze zomer. Het proces van auto polijsten houdt in dat je de tijd neemt om je hele auto grondig te verzorgen en de autolak in topconditie te brengen. Door je auto te polijsten, kun je kleine krasjes, wervelingen en andere oneffenheden in de lak verwijderen en als het ware wegpoetsen. Het resultaat is een gladdere en glanzendere afwerking van jouw autolak.

In het kort, werkt het polijstproces als volgt: meestal begin je met het grondig reinigen van de auto om vuil en stof te verwijderen. Vervolgens wordt een polijstmachine of hand gebruikt, samen met een speciale polijstcompound of -pasta, om de lak te verbeteren. De machine of hand maakt roterende bewegingen op het oppervlak van jouw auto. Dit helpt uiteindelijk om kleine krassen en imperfecties weg te werken.

Kortom, het polijsten van jouw auto is een onderhoud onderdeel die je kunt doen om jouw auto(lak) er op zijn best uit te laten zien. Je kan ook jouw koplampen polijsten, dit lijkt erg op het polijsten van je autolak.

Wat is het verschil tussen het auto waxen en polijsten?

Hoewel zowel auto polijsten als waxen bedoeld zijn om het uiterlijk van jouw voertuig te verbeteren, zijn het wel twee heel verschillende processen met verschillende doeleinden.

 • Autopolijsten: Polijsten maakt de autolak van jouw auto dus glad en verwijdert onvolkomenheden zoals krassen, swirls en oxidatieplekken. Daarnaast polijst je jouw auto om de glans van de lak te herstellen. Polijsten verbetert namelijk de helderheid en diepte van de lak, waardoor jouw auto er weer als nieuw uitziet.
 • Waxen: Waxen daarentegen is het aanbrengen van een beschermlaag op de lak van jouw auto. Waxen creëert namelijk een extra beschermlaag voor jouw autolak tegen schadelijke UV-stralen, vervuiling en weersimstandigheden, zodat je hem minder snel hoeft te polijsten. Ook geeft het je auto een prachtige glans. Waxen, doe je dus met het doel om de glans te behouden en de lak te beschermen, en het is dus geen oplossing voor het verwijderen van krassen en swirls.

Het is belangrijk om te zien dat polijsten en waxen complementaire processen kunnen zijn. Polijsten helpt bij het herstellen van lakwerk en het gladstrijken van onvolkomenheden, terwijl waxen zorgt voor bescherming en glans. Dus je kan eerst jouw auto polijsten en daarna waxen.

Waarom is jouw auto polijsten belangrijk?

Het polijsten van jouw auto en vooral autolak is om verschillende redenen belangrijk.

 • Je verbetert het uiterlijk: Polijsten van jouw auto verwijdert kleine krassen, swirls, oxidatie en andere lakimperfecties. Dit geeft je autolak een gladdere, meer glanzende afwerking. Een goed gepolijste auto ziet er fris, netjes en nieuw uit en zal het algehele uiterlijk van jouw auto flink verbeteren.
 • Lakbescherming: polijsten helpt ook bij het autolak beschermen. Een glad, gelijkmatig oppervlak van de verf maakt jouw auto namelijk veel minder vatbaar voor vuil, stof en schadelijke elementen. In combinatie met waxen is jouw auto dan super goed beschermd.
 • Het verhoogt je autowaarde: Een goed onderhouden en gepolijste auto kan al snel een hogere waarde hebben. Daarnaast worden potentiële kopers aangetrokken door voertuigen die er goed uitzien, goed gepolijst zijn en goed onderhouden zijn. Door jouw auto regelmatig te polijsten, behoudt je de waarde en kan deze zelfs stijgen.

Het is wel heel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het polijsten van auto’s goed moet gebeuren om schade aan jouw autolak te voorkomen. Het kan nuttig zijn om professionele hulp en advies te vragen als je twijfelt aan je eigen kunnen. Wil je alleen wat krassen verwijderen van jouw auto? Dan zijn hier ook nog andere technieken voor (die vind je in de bovenstaande link).

Hoe vaak moet ik mijn auto (laten) polijsten?

Hoe vaak je jouw auto polijst, hangt af van verschillende factoren Over het algemeen raden wij aan om uw auto één of twee keer per jaar te poetsen om de lak in goede staat te houden. Maar dit kan per auto en rijstijl sterk verschillen. Hier zijn enkele richtlijnen waarmee je rekening moet houden bij het bepalen hoe vaak je jouw autolak moet polijsten:

 • Staat van de lak: Als de lak van jouw auto in goede staat verkeert zonder zichtbare krassen kan een jaarlijkse poetsbeurt voldoende zijn om de glans te behouden. Zijn er echter opvallende onvolkomenheden, of wil je jouw autolak extra onderhouden, dan kun je ervoor kiezen om vaker te schuren per jaar.
 • Rijstijl: Als jouw autolak regelmatig wordt blootgesteld aan extreme omstandigheden zoals extreme weersomstandigheden, stof of vuil. Dan is het wellicht verstandig om jouw auto vaker te polijsten. Deze omstandigheden kunnen het lakwerk namelijk veel sneller beschadigen of verontreinigingen op het oppervlak achterlaten.
 • Persoonlijke voorkeur: Heel simpel, als je jouw auto regelmatig wilt onderhouden en er op zijn best uit wilt laten zien, dan kan je hem vaker poetsen.
 • Polijst ook niet te vaak: Het is wel van belang dat je niet te vaak polijst. Overmatig polijsten kan de verfafwerking namelijk verdunnen. Daarom is het belangrijk om een ​​balans te vinden en de schuur/polijstfrequentie aan te passen op basis van de behoeften van jouw auto en de staat van de lak.

Raadpleeg tot slot ook nog de aanbevelingen van de fabrikant van jouw voertuig en volg de instructies van de fabrikant voor het te gebruiken polijstmiddel. Zodat je zeker weet dat je niet te weinig, maar ook zeker niet te veel polijst.

Wanneer weet ik of ik mijn auto moet (laten) polijsten?

Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om uw auto te poetsen. Hier zijn enkele tekenen om op te letten:

 • Zichtbare krassen en swirls: Als deze onvolkomenheden afbreuk doen aan het uiterlijk van jouw auto, is het tijd om na te denken over het polijsten van uw auto.
 • Doffe lak en gebrek aan glans: na verloop van tijd kan de lak van jouw auto zijn glans verliezen en er dof uitzien. Dan is het tijd om polijsten te overwegen.
 • Verontreinigingen die niet kunnen worden verwijderd: krijg je vlekken zoals teer, vogelpoep, dode insecten of andere hardnekkige vlekken niet meer weggepoetst? Dan is polijsten een goede oplossing om ze te verwijderen en jouw autolak te herstellen.
 • Gebrek aan waterafstotendheid: Als de lak van jouw auto niet meer waterbestendig is en niet meer van de lak druipt, kan dit een teken zijn dat deze moet worden gepolijst. Polijsten herstelt namelijk ook de gladheid van de coating

Welke verschillende technieken zijn er om jouw autolak te polijsten?

Er zijn verschillende manieren om de lak van uw auto te verbeteren. Hieronder leggen we er vier uit:

 • Handmatige methode: Bij deze methode gebruik je een zachte doek en polijstpasta. Door een cirkelvormige beweging met de doek te maken om de polish gelijkmatig aan te brengen, worden kleine krasjes en onvolkomenheden in de lak verminderd.
 • Dual Action Polisher (DA): is een elektrische machine die trillingen en rotatie gebruikt om jouw verf te polijsten. Het is een veiligere optie voor beginners en kan worden gebruikt met een verschillende polijstpads en polijstmiddelen om jouw autolak weer glans te geven.
 • Roterende polijstmachine: dit krachtige gereedschap maakt alleen gebruik van roterende bewegingen en kan diepe krassen en onvolkomenheden verwijderen. Het voorkomen van lakschade bij deze methode vereist echter veel ervaring en zorg.
 • Nat schuren: Deze geavanceerde techniek maakt gebruik van fijn schuurpapier in combinatie met water om diepe krassen en lakonvolkomenheden te verwijderen. Ook dit is een complexe methode, vaak uitgevoerd door professionals, en vereist precisie om letsel en schade te voorkomen.

Daarnaast is het van belang om de juiste producten en technieken te gebruiken voor de gekozen methode. Hieronder lees je welke middelen je nodig hebt. En leggen we de handmatige methode en DA-methode uit.

Welke middelen heb ik nodig om mijn auto te polijsten?

Een paar dingen kunnen jou helpen jouw auto te polijsten. Let op, je hebt niet alles nodig als je jouw auto bijvoorbeeld met de hand polijst.

 • Polijstmiddel: Een speciaal product dat lak herstelt, krassen vermindert en de glans verbetert. Er zijn verschillende soorten polijstmiddelen, zoals bijvoorbeeld snijpolijstmiddelen (voor het verwijderen van diepere krassen) en er zijn fijne polijstmiddelen (voor het verbeteren van de glans).
 • Polijstpads of doekjes: Dit zijn accessoires die worden gebruikt in combinatie met de bovenstaande polijstmiddelen. De pads kunnen worden aangesloten op een specifieke machine om polijstmiddelen gelijkmatig aan te brengen en te verspreiden. Er zijn pads en doekjes van verschillende materialen, zoals foam, microvezel of lamswol. Wil je weten welke jij het beste kan gebruiken? Dit kun je vaak vinden in de gebruiksaanwijzing van het polijstmiddel of jouw polijstmachine.
 • Polijstmachine: Is een elektrisch gereedschap dat wordt gebruikt om polijstmiddel op de lak van jouw auto aan te brengen en te verspreiden. Er zijn verschillende soorten machines, elk met hun eigen kenmerken en effecten.
 • Microvezeldoeken: Deze zachte doek is erg handig om overtollig polijst of wax mee af te vegen of om kleine gebieden met de hand te schuren. Door de zachtheid van deze doeken voorkom je de kans op microvezeldoeken.
 • Schuurpapier (voor specifieke technieken zoals nat schuren): In sommige gevallen kan je verschillende soorten schuurpapier gebruiken om diepe krassen te verwijderen.
 • Iets om te reinigen: Zorg dat je een product hebt dat je kan gebruiken om jouw ​​auto grondig schoon te maken. Zo kun je vuil en verontreinigingen goed verwijderen voor het polijsten.
 • Beschermende wax of sealant: Na het polijsten is het verstandig om een ​​wax of sealant aan te brengen. Hiermee behoudt je de glans en bescherm je de lak veel langer tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor hoef je in het vervolg dus minder te polijsten.

Heb je nog niet alles van deze lijst? Op deze site vind je opnieuw alle polijstbenodigdheden bij elkaar. Kies het juiste product voor jouw autolak en volg altijd de aanwijzingen op deze verpakking. Kom je er even niet uit, aarzel dan niet om even een professional voor advies te vragen. Dan weet je zeker dat jouw auto alleen maar mooier wordt!

Stappenplan auto polijsten met de hand of machine

Het polijsten van een auto met de hand kan wat meer tijd en inspanning vergen, maar het is zeker mogelijk om goede resultaten te behalen. Hier is een stappenplan voor het handmatig polijsten van je auto:

1. Voorbereiding

 • Zorg ervoor dat je auto schoon en droog is voordat je begint. Is dit nog niet het geval? Was jouw auto dan grondig en verwijder eventuele vuil- en stofdeeltjes met zeep of andere wasmiddelen.
 • Zoek een goede en vooral neutrale werkplek op, bij voorkeur in de schaduw en uit de eventuele weersomstandigheden om direct zonlicht te vermijden, dit kan jouw lak namelijk aantasten.
 • Verzamel al jouw benodigheden , zoals alles wat hierboven staat. of gebruik het lijstje hiernaast (voor het polijsten met de hand): een microvezeldoek, polijstmiddel, wax of sealant en eventueel een klei-bar om oppervlakteverontreinigingen te verwijderen. Ga je toch een machine gebruiken? Dan heb je natuurlijk ook nog een polijstmachine en de polijstpads nodig. En het is ook slim om even te handleiding door te nemen voor je begint.

2. Testspot

Voordat je jouw hele auto gaat polijsten, is het belangrijk dat je jouw polijstmiddel test op een kleine, onopvallende plek (ergens onder of tussen). Dit doe je om ervoor te zorgen en te testen dat het middel wat jij gebruikt samengaat met de lak van je auto. Dit kun je gewoon een beetje inwrijven met een kleine doek.

3. Autolak polijsten met hand

 • Begin door een kleine hoeveelheid polijstmiddel aan te brengen op een schone microvezeldoek of andere doek. Zoek daarna een geschikte plek waar je begint. Het liefst een klein gebied, zoals een paneel of een deel ervan.
 • Wrijf het polijstmiddel met lichte druk in cirkelvormige bewegingen op de lak. Werk in kleine secties en breid geleidelijk uit.
 • Blijf polijsten totdat je het gewenste resultaat bereikt. Houd er rekening mee dat diepere krassen mogelijk meer tijd en herhaling vereisen.

3a. Autolak polijsten met een machine

 • Bevestig jouw juiste polijstpad op jouw polijstmachine. Dit ligt aan de diepte van het polijsten dat je wilt gaan doen (zie gebruiksaanwijzing).
 • Breng allereerst een kleine hoeveelheid polijstmiddel aan op de pad en verspreid het zachtjes over het paneel of stuk dat jij gaat polijsten.
 • Plaats vervolgens jouw polijstmachine op de lak en zet de machine aan. Werk met overlappende bewegingen, zoals een kruispatroon of draai rondjes. Hiermee zorg je ervoor dat je alle delen van het oppervlak bereikt en niks overslaat.
 • Zorg ervoor dat je bij elk stuk een lichte tot fijne druk uitoefent op jouw machine. Zorg er ook voor dat je jouw machine in beweging houdt om oververhitting en schade aan de lak te voorkomen.
 • Ga vervolgens door met het polijsten van het ene stuk naar het andere, totdat je tevreden bent met jouw eindresultaat. Werk in kleine stukken om zo de controle te behouden en alles te polijsten.

4. Afnemen

 • Heb je een deel goed gepolijst? Gebruik dan een schone microvezeldoek om het overtollige polijstmiddel weg te halen. Wrijf hierbij ook in zachte, vloeiende bewegingen om zo een glanzend oppervlak te krijgen.
 • Tot slot controleer je jouw gepolijste gebied op eventuele overgebleven imperfecties en herhaal indien nodig de polijststappen op de plek zelf. Is het wel naar wens? Dan kan je verder met een nieuw stuk:

5. Herhaal

 • Ga door met het polijsten van de andere plekken lak van jouw auto. Volgens dezelfde stappen hierboven. Doe dit niet gehaast, en ga pas door naar andere stukken autolak als jij tevreden bent en geen imperfecties meer ziet.
 • Zorg er tussendoor ook voor dat je jouw (microvezel)doek of polijstpad regelmatig schoonmaakt of vervangt. Hiermee voorkom je dat het polijstmiddel zich ophoopt en het polijsten beïnvloedt.

6. Finishing touch

Tot slot kun je nadat je alle gewenste delen van jouw auto hebt gepolijst, de wax of sealant aanbrengen. Dit om de glans te beschermen en de nog meer duurzaamheid te verbeteren.

Onthoud wel dat handmatig polijsten meer tijd en inspanning kost dan machinaal polijsten, maar het kan precies het zelfde resultaat opleveren. Vooral als je geduldig en zorgvuldig te werk gaat.

Hoeveel kost mijn auto laten polijsten?

Wil je toch jouw auto laten polijsten? Dan ben je waarschijnlijk wel wat duurder uit, maar dit kost je zelf veel minder moeite en tijd voor een vaak mooie prijs.

De kosten van het polijsten van auto’s zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: De omvang van jouw auto, de staat van jouw autolak en geselecteerde specialist. Over het algemeen kan je verwachten dat je tussen de 100 en 500 euro kwijt bent voor het polijsten van jouw auto. De prijs is ook afhankelijk van het gekozen type polijstbehandeling. Zo zijn standaard polijstbehandelingen om enkel kleine krasjes of swirls te verwijderen over het algemeen goedkoper en kunnen al starter vanaf 100 euro. Laat je jouw auto polijsten om diepe krassen en lakoneffenheden te verwijderen, dan word de prijs al snel iets duurder.

Naast de arbeidskosten betaal je ook voor de materialen, dus heb jij bijvoorbeeld nog geen polijstmiddelen? Dan is het wellicht slim om jouw auto toch te laten polijsten, aangezien een prijs voor polijstmachine ook al snel 100 euro kan kosten. Dus heb je geen ervaring met polijsten of heb je hier geen zin in? Dan raden we aan om toch jouw auto te laten polijsten door een professional. Naast garantie geeft dit jou ook extra rust en weet je zeker dat jouw auto goed terugkomt.

Bekijk ook eens: