autoonderhouden.nl

Effectieve methodes om krassen op je auto te verwijderen

Heb je last van krassen op je auto? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over krassen verwijderen op je auto.

Moeilijkheidsgraad: gevorderd

Inhoudsopgave:

Hoeveel lagen heeft de lak van een auto?

Wil je de krassen verwijderen op je auto? Dan is het goed om te weten uit welke lagen de lak van je auto bestaat. Allereerst heb je op het metaal van de auto een laag grondlak. De grondlak zorgt ervoor dat de auto niet gaat roesten. De meest voorkomende kleuren van grondlak zijn wit of grijs. Bovenop de grondlak worden er meerdere lagen kleurlak aangebracht. Deze lagen zorgen er namelijk voor dat de lak van de auto sterker wordt. Nadat de kleurlak is aangebracht wordt de auto vaak nog afgewerkt met een blanke lak. Deze afwerking is vaak bij auto’s met een metallic look te zien.

Krassen verwijderen auto

Het kan zijn dat je krassen op je auto zelf kan verwijderen. Dit ligt aan de soort kras. Bij een kras op de lak van je auto kan er dus sprake zijn van een lichte beschadiging (blanke lak), een middeldiepe kras (tot aan de kleurlak) of een diepe kras (tot aan de grondlak of zelfs het metaal).

Heb je een kras of krassen op jouw koplamp zitten? Lees hoe je dit aanpast bij onze blog over koplampen polijsten.

De verschillende soorten krassen

Om uit te kunnen leggen hoe je krassen op je auto kan verwijderen zullen we eerst moeten identificeren wat voor soort kras het is. Een kras op de lak van je auto kan namelijk variëren in diepte en ernst ervan. Aan de hand van de diepte en ernst zijn er bepaalde methodes om de kras zelf te verhelpen. Let op, niet altijd kan je dit zelf doen.

Allereerst heb je een oppervlakkige kras (lichte beschadiging). Een oppervlakkige kras is meestal licht en beïnvloed meestal alleen de bovenste laag van de lak. Deze krassen worden vaak veroorzaakt door kleine incidenten zoals: takken, sleutels, winkelwagentjes of zelfs vogelpoep. De oppervlakkige kras is meestal minder ernstig en kan vaak met succes verholpen worden met behulp van verschillende polijsttechnieken.

Ten tweede heb je de diepe krassen. Dit zijn de ernstigere en doordringen de heldere laklaag en soms wel de grondlak. Deze krassen kunnen veroorzaakt worden door schades bij ongelukken, vandalisme of scherpe voorwerpen die hard tegen je auto aan schuren. Het verwijderen van diepe krassen is erg moeilijk om zelf te doen en wordt daarom vaak door een specialist gedaan.

Als laatst heb je de swril/draaikrasjes. Dit zijn lichte ronde krasjes die veroorzaakt worden door onjuiste was-en polijsttechnieken. Je kan ze herkennen als luchte sporen in het lakoppervlak, waardoor ze de gehele uitstraling van de auto kunnen verminderen. Het verwijderen van deze krassen kan gedaan worden door specifieke polijstmethoden met bijbehorende polijstproducten.

Het belang van het snel verwijderen van krassen op je auto

Het is natuurlijk erg vervelend als je auto een goed zichtbare kras heeft. De uitstraling gaat er hierdoor op achteruit omdat de auto is beschadigd. Naast de uitstraling is het ook belangrijk om de krassen op een auto te verhelpen omdat dit voor verdere schade kan zorgen. Het kan namelijk zijn dat de kras over tijd kan leiden tot meer schade dat uiteindelijk nog duurder is om te repareren. Diepe krassen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor roestvorming, corrosie en verdere schade aan de lak op de auto. Door de krassen snel te verwijderen voorkom je deze schade, waardoor je auto weer een goede uitstraling heeft.

Welke krassen kan ik zelf verwijderen uit de lak van mijn auto?

Niet alle soort krassen kan je makkelijk zelf verwijderen uit de lak van je auto. Als het gaat om oppervlakkige krassen dan kan je dit vaak zelf thuis nog oplossen. Oppervlakkige krassen zijn namelijk licht en beïnvloeden alleen de bovenste laag van de lak, zonder de basislak te beschadigen. Hiervoor dien je wel de juiste materialen en producten te gebruiken. De kras kan anders namelijk erger uitvallen doordat hij dieper en/of groter wordt. Diepe krassen daarentegen zijn erg moeilijk om zelfstandig te verhelpen. Dit komt doordat je meer gereedschap en kennis nodig hebt om diepe krassen te kunnen verhelpen.

krassen verwijderen auto

Voorbereidingen krassen verwijderen auto

Het is belangrijk om voorbereidingen te treffen wanneer je krassen gaat verwijderen op je auto. Zo zorg je er namelijk voor dat het proces soepel verloopt en dat je de best mogelijke resultaten kan behalen. Allereerst is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen te verzamelen. Daarnaast bestaat de voorbereiding uit het goed reinigen van het oppervlak op je auto. Dit is belangrijk omdat vuil op de lak juist voor meer krassen kan zorgen. Wij raden je aan om het oppervlak goed met shampoo schoon te spoelen. Eventueel zou je er ook met een schone doek overheen kunnen gaan. Let wel op dat er geen zand of andere dingen in de doek zit. Dit kan namelijk ook weer voor meer krassen zorgen.

Als je de auto goed hebt gereinigd dan is het van belang om te bepalen wat voor soort kras er op je auto zit en hoe je deze kan verhelpen. In deze blog geven we je allerlei tips om dit te bepalen. Dit is namelijk belangrijk, omdat de ernst van de kras de werkwijze en de benodigde producten kan bepalen. Als laatst raden we je aan om aangrenzende delen van de auto af te schermen. Gebruik hiervoor afplak tape en/of beschermende folie. Hierdoor kan je deze lak of onderdelen niet beschadigen wanneer je te werk gaat.

Methoden voor het verwijderen van oppervlakkige krassen

Er zijn verschillende methodes voor het verwijderen van oppervlakkige krassen. Zo kan je ten eerste de krasvan jouw auto polijsten met wat polijstpasta. Daarnaast kan je een krassenverwijderaar gebruiken. Als laatst kan je een kleurenhersteller/lakstift gebruiken. Onderstaand de methodes om dit uit te voeren:

  1. Polijsten met polijstpasta: Breng allereerst een kleine hoeveelheid pasta aan op een schone zachte doek. Wrijf daarna voorzichtig in een cirkelvormige beweging over de kras heen. Oefen hierbij matige druk uit over de gehele kras. Blijf net zolang polijsten totdat de kras geleidelijk vervaagt en het lakoppervlak glad begint te worden. Veeg daarna eventueel overige polijstpasta weg met de schone doek.
  2. Gebruik een krassenverwijderaar: Er zijn veel verschillende soorten krassenverwijderaars en daarom adviseren we voordat je dit gaat gebruiken om de instructies te lezen. Over het algemeen werkt de krassenverwijderaar hetzelfde als de vorige stap, het polijsten met polijstpasta. Ga deze stappen na om de krassen te verhelpen.
  3. Gebruik een kleurenhersteller of lakstift: deze methode spreekt vrijwel voor zich. Kies een product dat dezelfde kleur heeft als je lak. Breng de kleurenhersteller aan op een zachte schone doek en ga voorzichtig met de doek over de kras heen. Bij een lakstift zit er een kwastje bij die je kan gebruiken. Belangrijk is om omringende gebieden niet te raken met de kleurenhersteller of lakstift. Herhaal dit proces totdat de kras overeenkomt met de omliggende lak.

Diepe krassen verwijderen auto

Diepe krassen zijn over het algemeen wat moeilijker om te verwijderen op je auto. Om een diepe kras goed te verhelpen heb je ten eerste de juiste materialen nodig. Zo heb je diverse soorten schuurpapier nodig, een ontvetter, afplak tape, microvezeldoek, primer, spuitbus of lakstift met de juiste kleur en eventueel een blanke lak. Mocht je niet weten hoe je met dit materiaal de krassen verwijderd, dan raden we je aan om hulp te vragen aan een expert. Dit proces is namelijk erg ingewikkeld en kan ervoor zorgen dat de schade alleen maar erger wordt. Ervaren monteurs verwijderen de diepe krassen door de schade te plamuren, schuren, gronden en uiteindelijk te lakken.

Alternatieve methoden voor het camoufleren van kleine krassen

Er zijn een aantal manieren om kleine krassen te camoufleren. Let op, dit is alleen bij oppervlakkige krassen het geval. Een veel gebruikte methode is het gebruik van tandpasta. Doe een klein beetje tandpasta op een schone zachte doek en wrijf deze licht over de kras heen. Poets het daarna helemaal uit en herhaal deze methode om de krassen te verwijderen. Naast het krassen verwijderen auto kan je tandpasta ook goed gebruiken om je koplampen op te poetsen en een glans te geven.

Daarnaast is het mogelijk om met wd40 oppervlakkige krassen te verwijderen. Je zal dit ruimschoots aan moeten brengen op de kras, waarna je er met een doek over heen zal gaan om het uit te wrijven. De kracht zit hem hier in de herhaling ervan.

Toekomstige krassen voorkomen

Om toekomstige krassen te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Houd je auto ten eerste schoon door deze regelmatig te wassen. Vuil op je auto kan namelijk ook voor krassen zorgen. Gebruik ten tweede de juiste was-en of droogtechnieken als je zelf je auto gaat wassen. Veel mensen gebruiken namelijk één emmer waar ze een borstel in afspoelen, waardoor vuil in de emmer terecht komt. Hierdoor zal je gaan wrijven met een borstel of doek waar zand op kan zitten, waardoor krassen kunnen ontstaan.

Ten derde zal je de wasstraat kunnen vermijden. Het kan namelijk zo zijn dat deze borstels voor krassen zorgen. Een voorganger kan namelijk ervoor hebben gezorgd dat de borstels vol met zand en/of stenen komt te zitten. Het beste is dus om je auto zelf te wassen. Ten vierde adviseren we je om je auto altijd op een veilige plek te parkeren waar die niet uit het zicht is. Zo kan je vandalisme namelijk voorkomen. Als laatst geven we je de tip mee om voorzichtig te zijn met het laden en uitladen. Veel mensen zullen namelijk onbewust de lak van de auto hiermee beschadigen.

Wanneer moet ik naar een professionele schadehersteller?

Over het algemeen zijn oppervlakkige krassen makkelijker te verwijderen. Met bovenstaande informatie moet het voor veel mensen te doen zijn. Wanneer de kras ernstiger is zoals bij diepe krassen, dan raden we je aan om advies te vragen of naar een professionele schadehersteller te gaan. Je kan dit ook zelf doen, maar mocht je net iets verkeerd doen dan kan de kras nog erger worden, waardoor de kosten alleen maar op kunnen lopen. Oppervlakkige krassen kunnen wel door simpele technieken zelf opgelost worden.

Wat kost het verwijderen van een kras?

De kosten voor het verwijderen van een kras hangt af van de ernst en grote. Mocht je een simpele oppervlakkige kras hebben dan zal dit meestal niet zo duur uitvallen. Mocht je een diepe kras hebben dan zal het kostenplaatje anders uitvallen. Hiervoor zijn simpelweg meer stappen voor nodig om dit te verhelpen. Ook komen hier meer materialen en gereedschappen aan bod. Een diepe kras heeft daarnaast ook meer tijd nodig om verholpen te worden, waardoor de kosten hoger uit zullen vallen.

Bekijk ook eens: