autoonderhouden.nl

Banden

Wil je meer weten over banden? Bekijk dan nu onze interessante blogs.

Banden

Banden, het enige directe contact tussen jou en de weg. Een cruciale rol dus in de veiligheid en prestaties op de weg. Daarom is het van belang dat je banden in goede conditie verkeren. Zomerbanden zullen minimaal een profieldiepte van 1,6 millimeter moeten hebben. Winterbanden daarentegen moeten een minimale profieldiepte van 4 millimeter hebben om optimaal te kunnen gebruiken. 

Banden kunnen er verschillend uit zien. Ze zijn namelijk ontworpen met verschillende eigenschappen, zoals profielontwerp en rubbermengsel. Dit wordt gedaan doordat ze afgestemd zijn op specifieke wegomstandigheden en verschillende weertypes. 

Om optimale grip, stabiliteit en brandstofefficiëntie te behouden is regelmatig onderhoud aan je banden belangrijk. Zo kan je je banden controleren op de spanning en profieldiepte. Zo voorkom je lekke en gladde banden. Daarnaast dragen banden bij aan het comfort van je rit. Mocht je gecupte, slappe of te harde banden hebben dan kan dit erg vervelend en irritant zijn wanneer je onderweg bent. 

Verschillende soorten banden

Er zijn veel verschillende soorten banden beschikbaar onder jouw auto. De drie meest bekendste autobanden zijn de zomerbanden, winterbanden en all-season banden.

Zomerbanden

De zomerbanden zijn speciaal ontworpen voor gebruik bij warmere temperaturen en droge wegen. Ze hebben een gemiddeld tot hoog profiel, waarbij een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter van toepassing is. De zomerbanden zorgen voor mindere prestaties wanneer het winters weer is. Dit komt door het type profiel en rubber waarmee hij geproduceerd is.

Winterbanden

Winterbanden zijn daarentegen wel ontworpen voor koude omstandigheden. Zo presteert de band goed bij koude temperaturen en winterse neerslag, zoals ijzel of sneeuw. Ze hebben een speciaal type profiel waarbij diepe groeven zorgen voor een betere grip en tractie. Ook de rubbermengsels zorgen hier mede voor.

All-season banden

Een all-season band is een combinatie tussen de zomer en winterband. Ze zijn het meest geschikt voor gematigde temperaturen en klimaten. Zo bieden ze het gehele jaar door redelijk goede prestaties. Echter, excelleren ze niet in extreme omstandigheden. Het voordeel van all-season autobanden is het niet steeds hoeven omwisselen wanneer het winter of zomer wordt.

Banden merken

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten merken in autobanden beschikbaar. Zo zou Michelin je wel bekend in de oren klinken. Dit is namelijk een van ‘s werelds meest bekende band.

Michelin autobanden staan bekend om hoogwaardige kwaliteit, uitstekende grip, duurzaamheid en brandstofefficiëntie. Naast autobanden biedt de fabrikant een breed scala aan banden voor verschillende voertuigen aan. Van autobanden tot vrachtwagens, landbouwvoertuigen en motorfietsen.

Naast Michelin komt Bridgestone je misschien wel bekend voor. Bridgestone is namelijk een wereldleider in bandentechnologie. Ook zij produceren banden voor vrachtwagens, landbouwvoertuigen, personenauto’s en motoren.

Goodyear is een iconisch Amerikaans bandenmerk dat al tientallen jaren acties is in de bandenwereld. Ze staan bekend om hun all-season en winterbanden. Ook staan ze bekend om hun betrokkenheid bij motorsport evenementen.

Pirelli is een Italiaans bandenfabrikant die bekend staat om zijn hoogwaardige banden, vooral in het sportsegment. Daarom zijn ze ook officeel de banden leverancier van de formule 1.

Een ander bekend merk is Continental. Continental is een Duitse bandenfabrikant en staat bekend om zijn uitstekende grip. Met name in de zomer en winterbanden. Ze leveren onderanderen banden voor auto’s, vrachtwagens en industriële voertuigen.

Als laatst is Hankook een erg opkomend bandenmerk. Deze Zuid-Koreaanse fabrikant staat bekend om zijn betaalbaarheid met goede prestaties. Hierbij bieden ze een breed assortiment voor veel verschillende voertuigen aan.

Hoe lees je een bandenmaat af?

Het aflezen van een bandenmaat kan nog tot veel verwarring zorgen. Mocht je eenmaal begrijpen hoe een bandenmaat is opgebouwd, dan is het een fluitje van een cent.

De bandenmaat is aan de zijkant van een band af te lezen. Dit is altijd een standaard opbouw en is op dezelfde manier af te lezen. Een voorbeeld van een veelvoorkomende maat is de maat 205/55R16.

Het eerste getal van een bandenmaat geeft de breedte van de band weer in millimeters weer. In bovenstaand voorbeeld is dat in dit geval 205 millimeter.

Het tweede getal geeft de verhouding van de hoogte van de zijwand tot de breedte van de autoband weer. Dit wordt altijd weergegeven in een percentage. In bovenstaand voorbeeld is de hoogte van de zijwand 55% van de breedte van de band.

De R in een bandenmaat staat voor radiaalconstructie. Dit is een bepaalde constructie van een autoband die veel voorkomend is. Radiaalbanden hebben koordlagen die loodrecht op de looprichting van de band lopen.

Het laatste getal in de bandenmaat geeft de inch van de autoband weer. Dit is de diameter van de velg waarop de band gemonteerd moet worden. In dit geval is dat 16 inch.

In het kort, 205/55R16 betekent:

  • De band is 205 millimeter breed.
  • De hoogte van de zijwand is 55% van de breedte van de band
  • De band heeft een radiale constructie
  • De band is bedoeld voor een 16-inch velg.