autoonderhouden.nl

Wat is de juiste bandenspanning van all season banden?

Als jij de weg op gaat wil je dat dit natuurlijk op een veilige manier gebeurd en dat je je geen zorgen hoeft te maken over je banden. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat de bandenspanning van je all season banden op orde is. Dit heeft veel invloed op het functioneren van je banden.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Verschil bandenspanning all season banden en winterbanden

De bandenspanning in all season banden is in principe hetzelfde als de bandenspanning in de winterbanden. Hierbij is het wel belangrijk dat je op de temperatuur let. De bandenspanning dient bij een temperatuur van 7°C of lager 0,2 bar hoger te zijn dan normaal. Hier krijg je met all season banden vanzelfsprekend minder mee te maken dan met winterbanden, maar het is wel belangrijk om te weten. Het is namelijk niet verboden om met all season banden te rijden in Nederland in de winter en dan wil het nog wel eens regelmatig kouder zijn dan 7°C.

Wil je nou meer weten over de bandenspanning van winterbanden? Lees dan vooral ons blog over de bandenspanning van winterbanden.

Hoeveel bar moet er in een all season band?

De bandenspanning van de all season banden hangt ook af van de grootte van de band. In een grote band moet vaak meer bar (of psi) lucht dan in een kleine band. Hoeveel bar (of psi) er dan in een band moet is afhankelijk van de band zelf. In de blog bandenspanning voor aanhangers staat bijvoorbeeld een tabel met de maten van aanhanger banden en de daarbijbehorende bandenspanning.

Je kunt op verschillende manieren controleren wat de juiste bandenspanning is voor je banden. De eerste is door aan de zijkant van je autoband te kijken. Hier staat meestal keurig hoeveel bar (of psi) er in de band van je auto moet. Een tweede manier is om in het instructieboekje van je auto te kijken. Ook hier staat de correcte bandenspanning vaak vermeld. De derde en laatste manier ligt misschien niet altijd voor de hand, maar je kunt de juiste bandenspanning van de all season banden ook aan de binnenkant van het deurframe en aan de binnenkant van de tankdop zien.

Wat zijn de gevolgen van een te lage bandenspanning van all season banden?

Als je nou echt veilig de weg op wil dan is het belangrijk dat je een juiste bandenspanning hebt. Een te hoge of te lage bandenspanning kan gevolgen hebben. Deze gevolgen zijn niet fijn voor jou en je auto, dus zorg dat de bandenspanning op orde is. Een bandenspanning lampje kan hierbij een goede functie in je auto zijn. Als eerste zorgt een juiste bandenspanning voor een betere verkeersveiligheid. Bij een te lage bandenspanning hebben je banden minder grip op de weg en dat kan vooral met slechte weersomstandigheden grote gevolgen hebben.

Bij een te lage bandenspanning is het besturen van je auto ook lastiger, dit kan tevens voor gevaarlijke situaties zorgen in het verkeer en dit wil je dan ook absoluut voorkomen. Net zoals het krijgen van een klapband. Dit komt bij een te lage (ook bij een te hoge) bandenspanning vaker voor. Dit is dan ook geen pretje als dit je overkomt.

Een te lage bandenspanning in je all season banden kan ook financiële gevolgen hebben. De banden slijten een stuk meer als de bandenspanning niet juist is. Je gebruikt dan ook meer brandstof en moet je vaker tanken. Dit zijn niet alleen financiële gevolgen waar je tegenaan loopt, daarnaast is het dan ook totaal niet duurzaam om met de verkeerde bandenspanning te rijden. Let dus goed op dat de banden de juiste bandenspanning hebben voordat je gaat rijden. Controleer dit dan ook regelmatig. Het liefst maandelijks.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge bandenspanning in all season banden?

Heb je toevallig net de bovenstaande alinea’s al gelezen? Dan heb je ook al een antwoord op deze vraag. De gevolgen van een te hoge bandenspanning zijn ongeveer gelijk aan de gevolgen van een te lage bandenspanning. Denk aan minder grip, meer slijtage en meer brandstofverbruik. Mocht je de bandenspanning in orde hebben maar blijft het bandenspanning lampje branden? Dan zul je in deze blog lezen wat je moet doen.

Conclusie

Een correcte bandenspanning voor je auto is erg belangrijk. Zorg ervoor dat dit altijd goed op orde is. Als je nou niet weet hoeveel bar er in je band moet controleer het dan op een van plekken waar deze weergeven staat in jouw auto. Zo zit jij weer met een goed en veilig gevoel achter het stuur. Ook voor de andere weggebruikers.

Bekijk ook eens: