autoonderhouden.nl

Wat is de juiste bandenspanning van winterbanden?

Om in de winter veilig de weg op te kunnen is het van groot belang dat de bandenspanning van je winterbanden correct is. De bandenspanning heeft namelijk veel invloed op het juist functioneren van een autoband.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Verschil bandenspanning winterbanden en vierseizoenenbanden

In principe hebben winterbanden dezelfde bandenspanning nodig als jouw vierseizoenenbanden of zomerbanden. Wel moet je rekening houden met het weer buiten. Als het kouder dan 7°C is dan is het aan te raden om 0,2 bar extra spanning in je band te hebben. Op deze manier bescherm je de banden tegen de kou.

Het is daarnaast belangrijk dat jij de bandenspanning regelmatig meet om te voorkomen dat je met een te lage bandenspanning op je winterbanden rondrijdt. Het wordt dus aangeraden om eens in de maand de bandenspanning van je winterbanden en je reservebanden te controleren. De bandenspanning kan je zelf controleren. Dit kan je doen met een bandenspanningsmeter die je zelf aan kunt schaffen. Geen paniek als je dit niet zelf in huis hebt. Je kunt je bandenspanning meestal ook meten bij een takstation.

Weet je niet hoe je de bandenspanning zelf controleert? Lees dan hoe je de bandenspanning zelf kan controleren. Onthoud hierbij wel dat de banden koud moeten zijn, anders kan je de bandenspanning niet controleren. Dit betekent dat je niet meer dan u drie kilometer gereden mag hebben in de afgelopen drie uur.

Hoeveel bar moet er in een winterband?

Hoeveel bar of psi (pounds per square inch) er in je winterband moet is afhankelijk van de band zelf. Banden kunnen verschillende maten hebben, zo kan je in het blog over de bandenspanning bij aanhangers bijvoorbeeld in een overzichtelijke tabel lezen hoeveel bar of psi er in welke maat aanhanger band hoort. Je kunt op verschillende manieren zien wat de bandenspanning van een band moet zijn. Met de 0,2 bar hoger vuistregel kan je op deze manier ook uitrekenen dat de bandenspanning van de winterbanden 0,2 bar hoger moet zijn.

Meestal kan je op de zijkant van een band al zien wat de bandenspanning van de winterbanden moet zijn, dit geldt ook voor alle andere soorten banden. Er zijn ook nog andere manieren om de ideale bandenspanning van jouw auto te controleren. In het instructieboekje van je auto kan je zien wat de juiste bandenspanning van jouw auto is, maar ook op het deurframe aan de bestuurderskant, evenals op de binnenkant van de tankdop. Let goed op de waarden die hierop weergeven staan. Een te lage of te hoge bandenspanning kan voor problemen zorgen.

Wat zijn de gevolgen voor een te lage bandenspanning in de winterbanden?

Een te lage bandenspanning heeft verschillende negatieve gevolgen voor jouw banden en auto. Het belangrijkste bij deelname aan het verkeer is de veiligheid van jezelf en die van anderen. Met een te lage bandenspanning van de winterbanden heb je meer kans om jezelf en anderen in gevaar te brengen. Dit geldt overigens voor elke soort band, dus niet alleen voor de winterbanden. Zoals je misschien zelf wel kunt bedenken kan dit bij een glad wegdek in de winter dit toch extra gevaren opleveren. Let hier dus goed op.

Een te lage bandenspanning zorgt voor minder grip op het wegdek. Hierdoor heb je een langere remweg en verlies je sneller de controle over de auto bij een onverwachte manoeuvre. Dit kan tot zeer onveilige situaties leiden op weg en dit wil je graag zien te voorkomen. Als minimaal één van je banden meer dan 20% lucht is verloren zal je op het dashboard een lampje zien branden. Het kan ook zo zijn dat je een lekke band hebt. Als dit lampje gaat branden moet je snel handelen en gelijk naar het meest dichtbij zijnde tankstation rijden om de bandenspanning te controleren. Wil je nou meer over het bandenspanning lampje weten? Lees dan gerust ons blog over het bandenspanning lampje.

Als de bandenspanning van de winterbanden zo gevaarlijk laag wordt kan je auto ook gaan zwalken of in een bocht naar een kant toe trekken. Je hoeft geen genie te zijn om te weten dat hier enorme risico’s aan kunnen zitten. In dit geval is het belangrijk dat je zo snel mogelijk handelt en naar het eerste tankstation rijdt om de bandenspanning van de winterbanden te controleren.

Een ander nadeel van een te lage bandenspanning in de winterbanden is een hoger brandstofverbruik van de auto. Hierdoor moet jij vaker tanken en dat wil je natuurlijk niet. Brandstof is tegenwoordig erg duur en je belast het milieu ook nog een extra als je minder zuinig rijdt.

Wat zijn de gevolgen voor een te hoge bandenspanning in de winterbanden?

Een te hoge bandenspanning zorgt ervoor dat de banden van je auto minder grip hebben dan ze zouden moeten hebben. Dit kan vooral in de winter bij een nat of glad wegdek vervelende gevolgen hebben en dit wil je ten alle tijden voorkomen. Doordat de band minder grip heeft is het contact met het wegdek ook niet optimaal en dit zorgt voor een verminderd rijcomfort.

Een te hoge bandenspanning in de winterbanden zorgt er ook voor dat de banden sneller slijten. Hierdoor moet je de banden vaker vervangen en dit kost een hoop geld en is totaal niet duurzaam.

Conclusie

Een correcte bandenspanning voor winterbanden is erg belangrijk. Je moet hierbij goed de buitentemperatuur in de gaten houden, want onder de 7°C wordt er aangeraden om de bandenspanning met 0,2 te verhogen. De correcte bandenspanning hangt af van de grootte van de band. De juiste bandenspanning kan je op verschillende manieren in je auto aflezen. Deze manieren staan bovenaan in deze blog uitbundig beschreven. Het hebben van een te hoge of te lage bandenspanning zorgt voor verschillende problemen die belangrijk zijn om te vermijden.

Wil je nou meer weten over de bandenspanning van all season banden? Lees dan vooral ons blog over de bandenspanning all season banden.

Bekijk ook eens: