autoonderhouden.nl

All Season banden in Duitsland, mag dat tijdens de winter?

In dit artikel leggen wij je alles uit over all season banden. Zo lees je: hoe je weet welke all season banden je hebt, welke banden je nodig hebt in Duitsland, wat de risico’s zijn als je geen all season banden in duitsland hebt en krijg je tips over de banden.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Ga je op wintersport en heb je alles al geregeld? Skikleding, skipas en vervoer? Maar weet je alleen nog niet zeker of jouw All Season banden wel toegestaan zijn in Duitsland? Laten we beginnen met het vertellen welke all season banden jij hebt.

Wil je alles weten voor als jij met de auto naar Duitsland gaat, zoals wat nog meer verplicht is in Duitsland of alle verkeersregels? Lees dan onze blog met checklist en alles wat je moet weten voor een zorgeloze reis.

Welke All Season banden heb je en hoe herken je ze? 

Naast dat All Season banden natuurlijk een ander profiel hebben, kun je ze het beste herkennen aan de symbolen en letters op de zijkant van de band. Zo heeft een All Season band altijd A/S symbool. A/S staat natuurlijk voor All Season. Verder heeft jouw All Season band waarschijnlijk de letters M+S op de zijkant staan. Dit houdt in dat jouw banden bestemd zijn voor modder en sneeuw, maar pas op! Banden met alleen M/S zijn geen All Season banden en zeker geen winterbanden. Om er zeker van te zijn dat jouw banden geschikt zijn, heeft jouw all season band in Duitsland het onderstaande sneeuwvloksymbool/Alpine-symbool nodig. 

All season banden symbool
All Season banden symbool

Wanneer mogen All Season banden in Duitsland?

Leuk al die symbolen op je band, maar welke heb jij nou nodig in Duitsland? Sinds 2017 is de regelgeving in Duitsland aangescherpt. Momenteel heb je dus altijd in Duitsland All Season banden met het bovenstaande sneeuwvloksymbool nodig. Wel is er één uitzondering op de regel. Tot 31 september 2024 worden in Duitsland banden met alleen M+S ook nog geaccepteerd, mits deze banden geproduceerd zijn voor 31 december 2017. Is de band dus na 2017 geproduceerd dan heeft jouw All Season band het sneeuwvloksymbool nodig. Toch kiezen voor zekerheid? Neem dan winterbanden, lees hierover onze blog: Wanneer winterbanden in Duitsland.

Ga je in de zomer of herfst naar Duitsland? Geen probleem! Deze regels gelden alleen bij winterse omstandigheden. Volgens de Duitse wet gaat het hierbij dus om: sneeuw, modder, gladheid, gladheid door ijs- of rijpvorming en ijzel.

Waar komen de All Season banden soms tekort?

All Season banden zijn in ons vlakke Nederland erg effectief. Echter komen All Season banden in Duitsland en andere hellende gebieden, zoals veel wintersportgebieden al snel tekort. Deze banden hebben namelijk veel minder tractie en zijdelingse grip in sneeuw. Daarnaast is wegrijden vanuit stilstand op een helling ook erg lastig met deze banden. All Season banden zijn dus zeker niet de beste optie voor jouw wintersport in Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk. Winterbanden zouden het dus altijd beter doen op de besneeuwde hellingen en jou veiliger naar jouw eindbestemming brengen. Wil je weten wanneer winterbanden verplicht zijn of wanneer je winterbanden moet wisselen, klik dan op de link hiervoor.

Waar moet ik opletten bij mijn rijstijl met All season banden?

Met All Season banden is het soms slim om je rijstijl aan te passen als je in de winter rijdt. Er wordt aangeraden om met de All Season banden in winterse omstandigheden meer afstand te houden en je snelheid aan te passen om veiliger te rijden. Door deze veranderingen kun je namelijk sneller anticiperen op onverwachte situaties en kun je jouw tekortkomingen van de banden makkelijker compenseren. Met dit in je achterhoofd rijdt je natuurlijk niet altijd even relaxed. Daarom kunnen we er uiteindelijk ook niet omheen dat de veiligste en fijnste banden voor wintersport de winterbanden zijn. Wel is het dus niet onmogelijk om met All Season banden in Duitsland te rijden.

Extra tip: let op de bandenspanning van je all season banden.

Wat voor boete kan ik krijgen als ik met de verkeerde banden rij in Duitsland?

Naast dat het rijden zonder All Season banden en winterbanden ongelukken kan veroorzaken kan je hier in Duitsland ook nog eens een boete voor krijgen. Als je op de verkeerde banden rijdt en aangehouden wordt, ontvang je een boete van 60 euro, als je ook nog is door jouw verkeerde banden het verkeer belemmert staat hier ook nog een boete van 80 euro op. Naast deze boetes krijg je voor het negeren van rijden met winterbestendige banden ook nog is één strafpunt, bij 18 strafpunten kan je zelfs je rijbevoegdheid kwijtraken in Duitsland.

Tot slot, stel dat je in een ongeval terecht komt. Dan kun jij zonder je winter- of All Season banden zelfs deels aansprakelijk gesteld worden, zelfs als je niet schuldig bent. Dit komt omdat de Duitsers het rijden zonder deze banden zien als grove nalatigheid. Dit is een van de bijzondere regels van Duitse verzekeringsmaatschappijen. Wij raden dus aan om in ieder geval in de winter met de goede All Season banden of winterbanden te gaan rijden in Duitsland.

Je kan vertrekken!

Dus heeft jouw auto All Season banden met het sneeuwvloksymbool, dan kun jij zonder zorgen op wintersport in Duitsland. Let alleen op! Er zijn echter ook een aantal verplichtingen voor in je auto die mee moeten in Duitsland, lees hier meer over in verplicht in auto Duitsland. Nu kun je helemaal zonder zorgen op wintersport in Duitsland, zolang je goed rijdt en goed oppast komen jullie zeker veilig aan op jullie ski-bestemming. Toch niet zo zeker van je banden voor wintersport? Lees hier dan meer over: hoe oud autobanden mogen zijn, hoeveel bar er in je autoband moet, hoe oud je banden mogen zijn, load-index banden, Snelheidsindex-banden en lekke band starter kit.

Bekijk ook eens: