autoonderhouden.nl

Brandstofpomp

Wat is een brandstofpomp?

Een brandstofpomp is een mechanisch of elektrisch apparaat dat brandstof vanuit de brandstoftank naar de motor van een voertuig pompt. In de meeste voertuigen is de brandstofpomp elektrisch en bevindt deze zich in de brandstoftank. Deze pomp is een belangrijk onderdeel van het brandstofsysteem. Het zorgt er namelijk voor dat de motor van de benodigde brandstof wordt voorzien.

Hoe werkt een brandstofpomp?

In een voertuig met een elektrische brandstofpomp wordt de brandstof vanuit de brandstoftank naar de pomp gepompt, waar het vervolgens door een filter gaat voordat het door de leidingen naar de motor wordt gestuurd. De brandstof pomp wordt geactiveerd zodra het contact wordt aangezet, waardoor de pomp begint met het pompen van brandstof naar de motor. Het debiet van de brandstof pomp is afgestemd op de behoeften van de motor. De druk wordt hierbij geregeld door een drukregelaar.

Hoe merk je dat je brandstofpomp kapot is?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een defecte brandstof pomp, waaronder:

 1. Auto start niet: Een van de meest voorkomende tekenen van een defecte brandstof pomp is dat de motor niet start, omdat er geen brandstof naar de motor wordt gepompt.
 2. Onregelmatig stationair draaien: Een andere indicatie van een kapotte brandstof pomp is dat de motor onregelmatig stationair draait, omdat er niet voldoende brandstof wordt geleverd om een soepele werking van de motor mogelijk te maken.
 3. Vermogensverlies: Een brandstofpomp die niet goed werkt, kan ook leiden tot een afname van het vermogen van de motor.
 4. Slechte acceleratie: Een kapotte brandstof pomp kan ook leiden tot een slechte acceleratie, omdat de motor niet voldoende brandstof krijgt om de gewenste prestaties te leveren.

Waar zit een brandstofpomp?

De locatie van de brandstof pomp in een auto kan variëren afhankelijk van het specifieke merk en model van het voertuig. Over het algemeen bevindt de brandstof pomp zich echter in of nabij de brandstoftank.

Bij moderne voertuigen met een elektrische brandstofpomp bevindt de pomp zich meestal in de brandstoftank. Dit is omdat de brandstof in de tank fungeert als koelmiddel voor de pomp. De elektrische brandstofpompen zijn ontworpen om in de brandstoftank te worden ondergedompeld om oververhitting te voorkomen.

Bij oudere voertuigen kan de brandstof pomp zich op verschillende plaatsen bevinden, zoals onder de auto of in de buurt van de motor. Bij deze oudere voertuigen wordt de pomp vaak mechanisch aangedreven door de krukas of nokkenas van de motor.

Het is belangrijk om de handleiding van het voertuig te raadplegen om de exacte locatie van de brandstof pomp te vinden. Als je niet zeker weet waar de pomp zich bevindt, is het raadzaam om een gekwalificeerde monteur te raadplegen om dit te bepalen.

Hoe vervang je een brandstofpomp?

Hieronder volgen de algemene stappen voor het vervangen van een brandstofpomp:

 1. Schakel het contact van het voertuig uit en koppel de negatieve accukabel los.
 2. Zoek de brandstofpomp op in het voertuig. Dit kan zich in of nabij de brandstoftank bevinden, afhankelijk van het merk en model van het voertuig.
 3. Maak de brandstofleidingen los van de brandstofpomp. Hierbij moet je de slangklemmen losdraaien en eventuele elektrische connectoren losmaken. Let op dat er brandstof kan lekken, dus zorg ervoor dat je een opvangbak plaatst en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.
 4. Verwijder de bevestigingsbeugels of bouten waarmee de brandstofpomp is bevestigd. Bij sommige voertuigen is het nodig om de brandstoftank te verwijderen om bij de brandstofpomp te komen.
 5. Verwijder de oude brandstofpomp en controleer op eventuele tekenen van schade of slijtage.
 6. Plaats de nieuwe brandstofpomp op dezelfde plaats als de oude en bevestig deze met de bevestigingsbeugels of bouten.
 7. Sluit de brandstofleidingen en elektrische connectoren weer aan op de nieuwe brandstof pomp.
 8. Schakel het contact van het voertuig in om te controleren of de nieuwe brandstof pomp correct werkt. Controleer op eventuele brandstoflekken en voer een visuele inspectie uit. Hierdoor ben je er zeker van dat alles goed is bevestigd.
 9. Koppel de negatieve accukabel weer aan en zet het contact van het voertuig aan om ervoor te zorgen dat de motor goed start en loopt.

Brandstofpomp aanschaffen

Wil je een brandstof pomp bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke brandstof pomp er in jouw auto past!

Bekijk ook: