Wat is een bobine?
Voordat je jouw bobine gaat vervangen, is het verstandig om te weten wat het is. Bobines worden gebruikt in zowel benzine- als dieselmotoren en vormen een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van het voertuig. Een ontstekingsbobine is een elektrisch onderdeel dat jouw verbrandingsmotor ontsteekt. Het doel van dit onderdeel is om de lage spanning van de accu om te zetten in een hogere spanning. Deze hoge spanning veroorzaakt vonken in de bougies van de motor.
Hoe werkt een bobine?
De bobine werkt als volgt: er ontstaat een magnetisch veld als er stroom door de primaire spoel van de bobine vloeit. Dit magnetische veld brengt een spanning op de secundaire spoel. Als dit onderdeel goed werkt, is deze spanning veel hoger dan de spanning die door de primaire spoel wordt geproduceerd. Deze hoge spanning zorgt uiteindelijk via de bougiekabel voor een vonk in de bougie, die de brandstof in de cilinder ontsteekt. En dit zal jouw motor starten!
Hoeveel bobines heeft een auto?
Het aantal bobines van jouw auto is afhankelijk van het type motor en het aantal cilinders in jouw motor. Elke cilinder heeft meestal zijn eigen bougie en bobine. Dit betekent dat een 4-cilinder motor, dus 4 bougies en 4 bobines heeft.
Er is wel een uitzondering, zo hebben sommige motoren “waste spark”-ontstekingen, hierbij stuurt de bobine twee cilinders aan. Het aantal bobines is ook afhankelijk van het automerk en model. Weet je het niet zeker? Raadpleeg dan de gebruikershandleiding van uw auto om te zien hoeveel bobines jouw specifieke motor heeft.
Wanneer moet ik een bobine vervangen?
De levensduur van bobines is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de componenten, jouw rijstijl en het onderhoud van jouw auto. Bobines gaan gelukkig vaak enkele jaren mee voordat ze moeten worden vervangen. Elke auto met veel kilometers op de teller krijgt meestal op den duur een probleem met de bobine. Het onderdeel gaat ongeveer 80.000 KM mee op een gemiddelde auto, maar het is ook zeker mogelijk dat jij jouw bobine niet hoeft te vervangen met 150.000 kilometer op de teller.
Daarnaast zijn er ook enkele symptomen die wijzen op een slechte bobine. Veel voorkomende symptomen die kunnen wijzen op dat jij jouw bobine moet vervangen zijn:
- Startproblemen met de motor. Zoals een lange starttijd of dat jouw auto helemaal niet start. Echter kan dit aan heel veel liggen, lees hier over alle oorzaken en oplossingen van: auto start niet.
- Verminderde motorprestaties, zoals trage of onregelmatige acceleratie, laag brandstofverbruik, verminderd vermogen en zelfs slecht stationair draaien.
- Onjuiste verbranding, dit kan leiden tot een ruwe en haperende werking van de motor en veel zwarte rook uit jouw uitlaat, maar ook dat jouw auto olie lekt.
- Bougieproblemen, zoals natte, vuile of beschadigde bougies, dit kan wijzen op een probleem met jouw ontstekingsbobine.
Als deze symptomen optreden, moeten een of meerdere bobines in jouw auto worden vervangen. We raden aan om jouw auto te laten controleren door een expert of jouw garage om te bepalen of de bobine echt het probleem is en om de dit onderdeel te vervangen als dit het geval is.
Kun je doorrijden met een kapotte bobine?
Doorrijden met een defecte bougie raden wij af. Dit komt omdat bobines een belangrijk onderdeel van het ontstekingssysteem van jouw motor zijn. Een storing kan zoals hierboven vernoemd al snel tot verschillende problemen leiden, waaronder moeilijk starten, slechte prestaties, laag brandstofverbruik en zelfs motorschade.
Waarschijnlijk start jouw auto dus niet eens als een van jouw bobines kapot zijn, maar stel dat hij wel start. Is dit zeker geen teken om ermee te rijden. Als je rijdt met een kapotte bobine, rijdt je eigenlijk met een motor die half werkt/aanstaat. Dit kan leiden tot veel grotere reparatiekosten aan bijvoorbeeld de EGR klep, de katalysator en jouw roetfilter.
Als je vermoedt dat er een probleem is met een van jouw bobines, raden wij jou aan om jouw voertuig zo snel mogelijk naar een expert of garage te brengen om het probleem vast te stellen en de bobines te laten vervangen en alle eventuele andere reparaties uit te voeren die nodig zijn om de motor goed te laten lopen.
Hoe weet ik welke bobine kapot is?
Als je vermoedt dat er een bobine kapot is in jouw auto, zijn er een paar manieren om te testen welke kapot is:
- Controleer de foutcodes: Een storing in de bobine kan een foutcode activeren in het motorbesturingsmodule. Je kunt deze foutcode uitlezen met een diagnoseapparaat. Het uitlezen van de foutcodes kan helpen bij het vaststellen van welke cilinder de problemen veroorzaakt. Dit kan echter alleen bij nieuwe auto’s en vergt duur apparatuur.
- Zoek naar fysieke tekenen van schade: Je kunt de bobines zelf makkelijk inspecteren op tekenen van slijtage, corrosie of beschadiging. Als de bobine er beschadigd uitziet, is het waarschijnlijk dat deze kapot is.
- Test de bobines: De meest nauwkeurige manier om te controleren of een bobine goed functioneert, is door het onderdeel te testen met een multimeter. Hiervoor moet je de handleiding van jouw specifieke auto raadplegen voor de juiste spanning en weerstandswaarden. Dit vereist helaas wel enige kennis van elektronica en is niet aan te raden als je geen ervaring hebt met het testen van elektrische componenten.
Als je niet zeker weet welke bobine kapot is of als je niet de nodige ervaring hebt om de tests uit te voeren, kun je het beste een garage inschakelen.
Kan je een bobine zelf vervangen?
Het vervangen van de dit onderdeel is wellicht iets wat jij zelf kunt doen, maar het vereist vaak kennis van autotechniek en ervaring met het werken met auto’s. Het is namelijk belangrijk om te weten welke bobine vervangen moet worden en waar deze zich op de motor bevindt. Ook moet u weten hoe u auto-onderdelen veilig kunt demonteren en monteren. Dit kan je vaak vooral bij oude auto’s nog zelf doen, maar bij nieuwe modellen zijn de bobines of niet bereikbaar of heb je hier een speciale sleutel voor nodig. Als je dus niet zeker weet hoe jij jouw dit onderdeel moet vervangen, raden we je aan een ervaren monteur in te schakelen. Wil je het toch zelf doen gebruik dan ons onderstaande stappenplan.
Hoeveel kost het om een bobine te vervangen?
De vervangingskosten van de bobine variëren door verschillende factoren, namelijk per automerk en -model, locatie en de garage die de vervanging uitvoert. Vaak bedragen de kosten voor het vervangen van een bobine tussen de 100 en 360 euro.
Zelf de bobine vervangen? Dit scheelt natuurlijk de arbeidskosten, echter moet je wel betalen voor het nieuwe onderdeel. De prijs van bobines liggen vaak tussen de 30 en 100 euro. Maar dit ligt heel erg aan welke je nodig hebt. Weet je dit nog niet? Dan verwijs ik je graag naar het onderstaande kopje: Bobine vergelijken.
Stappenplan bobine vervangen in 10 stappen
Ga jij dit onderdeel toch zelf vervangen? Dan geven wij hier een algemeen stappenplan om een bobine te vervangen:
- Schakel jouw motor uit en parkeer de auto op een veilige plaats.
- Open de motorkap en zoek de kapotte bobine op. De locatie van dit onderdeel kan variëren afhankelijk van het merk en model van de auto, maar deze bevindt zich meestal bovenop de motor. Daarnaast kun je de kapotte bobine vinden door te letten op slijtage of andere schade, of door een van de andere bovenstaande technieken, echter gaan dit moeilijker zelf.
- Zoek de bevestigingen die de bobine op zijn plaats houden. Dit kunnen bouten, klemmen of schroeven zijn.
- Zodra je deze gevonden hebt, kun je de bevestigingen verwijderen en trek je voorzichtig de bobine los van de bougies. Let wel op! Zorg ervoor dat je niet aan de kabels van de bougies trekt.
- Maak daarna de elektrische aansluitingen/bedrading los van de bobine. Dit kan een enkele aansluiting of meerdere aansluitingen zijn.
- Controleer tussendoor even jouw nieuwe onderdeel om er zeker van te zijn dat deze overeenkomt met het oude onderdeel. Zodat je zeker weet dat je het goede onderdeel vervangt.
- Sluit vervolgens de elektrische aansluitingen aan op de nieuwe bobine. Op dezelfde manier dat hij aan de oude vast zat.
- Plaats de nieuwe bobine op de juiste plek en bevestig deze met de bouten, klemmen of schroeven op dezelfde manier.
- Sluit de bougies ook aan op de nieuwe bobine. Zorg ervoor dat je de kabels wel op de juiste bougies aansluit.
- Start tot slot de motor om te controleren alles nu goed werkt.
Als je niet zeker bent van de stappen of als je geen ervaring hebt met het werken aan auto’s, is het verstandig om het vervangen van dit onderdeel over te laten aan een professionele monteur.
Bobine vergelijken
Wil je een nieuwe bobine bestellen, maar weet je nog niet welke (er in jouw auto past)? Dan raden wij de volgende site aan. Klik op de onderstaande knop en vul vrijblijvend jouw kenteken of automodel in, om super snel te kijken welke bobine er in jouw auto past!