autoonderhouden.nl

De belangrijkste voordelen van tpms sensoren voor je auto

Veiligheid op de weg is natuurlijk erg belangrijk. Tpms sensoren kunnen hier een grote rol in spelen. In deze blog bespreken we alles over deze sensoren. Wat is de impact op de veiligheid, brandstofefficiëntie en bandenslijtage?

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Inhoudsopgave:

Wat zijn tpms sensoren?

Tpms sensoren, wat staat voor tire pressure monitoring system, zijn sensoren die gebruikt worden om de bandenspanning in een autoband te meten. De tpms sensoren zijn ontworpen om bestuurders te waarschuwen wanneer de bandenspanning te laag is. Dit kan namelijk zorgen voor een verminderde verkeersveiligheid en verminderende prestaties van de band. Wanneer een van de banden een te lage bandenspanning heeft dan gaat het bandenspanning lampje in het dashboard branden.

Tpms sensoren worden gemonteerd op de plek van het ventiel op de velg rand. Het ventiel wordt namelijk vervangen met de tpms sensor, die aan het uiteinde zijn eigen ventiel heeft. Alle gegevens die de sensor verzameld worden draadloos verstuurd naar de boordcomputer van de auto. De sensoren zijn in staat om de actuele bandenspanning te meten en waarschuwen de bestuurder gelijk als er sprake is van drukverlies of als de spanning onder de aanbevolen minimum ligt. Hierdoor kan de bestuurder van de auto op tijd actie ondernemen en de bandenspanning aan te passen. Hierdoor kan de optimale rijveiligheid en brandstofefficiëntie behouden worden.

Mag je zonder tpms sensoren rijden?

Het is sinds 1 november 2014 voor autofabrikanten verplicht om al hun modellen uit te rusten met tpms sensoren. Dit is afgesproken in de Europese wetgeving om de veiligheid op de weg te vergroten en het gebruik van de brandstof terug te dringen. Een juiste bandenspanning in je auto zorgt er namelijk voor dat de banden optimaal benut worden. Banden die niet goed op spanning staan zorgen voor een groter brandstofverbruik. Ook zijn de sensoren per mei 2018 onderdeel van de nieuwe APK-eisen. Auto’s die geleverd zijn vanaf 1 januari 2018 is een defect tpms systeem een afkeurpunt. Auto’s die tot 31 december 2017 nieuw verkocht zijn zullen een reparatieadvies krijgen wanneer de sensoren defect zijn.

Niet alleen zomerbanden, maar ook winterbanden moeten uitgerust zijn met tpms sensoren. Deze verplichting zorgt bij automobilisten wel voor meer kosten. Bestaande winterbanden van voor 2014 lijken hierdoor niet meer bruikbaar en bandensets waar sensoren inzitten zijn duurder geworden.

Tpms sensoren

Hoe lang gaan tpms sensoren mee?

De tpms sensoren zijn uitgerust met een batterij die ongeveer 100 tot 150 duizend kilometer mee gaat. Mochten de kilometers niet behaald worden dan gaan de sensoren vijf tot zeven jaar mee. Hierbij zullen de meeste sensoren zes maanden van tevoren aangeven dat de batterij zwak aan het worden is. De sensor is dan niet kapot gegaan, maar hij zal wel vervangen moeten worden.

Stappen voor het installeren en kalibreren van tpms sensoren

Mocht je zelf nou handig zijn met auto’s dan kan je tpms sensoren zelf monteren. De stappen hebben we hieronder voor je vermeld:

1. Verzamel de juiste sensoren: Zorg voor tpms sensoren die geschikt zijn voor jouw voertuig. Controleer de handleiding of neem contact op met een professional.
2. Demonteer het wiel: Krik je auto omhoog en haal het wiel van de auto af. Haal daarna de band van de velg af.
3. Installeer de sensor: Vervang het rubberen ventiel voor de tpms sensor. Zorg ervoor dat de sensor stevig is bevestigd, zoals de instructies van de fabrikant.
4. Monteer het wiel: Monteer het de band terug op de velg en zet het wiel terug op de auto. Draai de bouten stevig vast volgens de specificaties van de fabrikant.
5. Kalibreer de tpms sensoren: Het is afhankelijk van het type tpms sensor, maar sommige sensoren moeten mogelijk gekalibreerd worden. Dit kan gedaan worden met behulp van specifieke gereedschap. Raadpleeg een handleiding of ga naar een garage als je de gereedschap hier niet voor hebt.
6. Herhaal stap 1t/m5 bij alle andere wielen van jouw auto.

Veelvoorkomende problemen met tpms sensoren

Tpms sensoren kunnen defect raken na een tijdje in gebruik. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door oververhitting. Dit gebeurt vaak wanneer er te lang op een zachte of lekke band gereden wordt. Houdt daarom altijd de spanning in orde. Lees hier hoeveel bar er in je autoband moet. Naast oververhitting is het gebruik van een verkeerd ventielkern een voorkomend probleem. Tpms sensoren vragen namelijk om een speciale vernikkelde ventielkern in plaats van een gebruikelijke koper of bronze kern.

Daarnaast kunnen tpms sensoren kapot gaan door schade. Botsingen, gaten in het wegdek of harde schokken kunnen de sensoren beschadigen. Rijd daarom altijd wat voorzichtiger. Daarnaast is een verkeerde montage van de band ook een probleem. Hierdoor kan de sensor namelijk kapot gaan. Niet alleen bij de montage van de band, maar ook bij de montage van de sensor kan wat mis gaan. Als je deze te hard aandraait dan kan de sensor ook defect raken. Kortom, mocht je niet voorzichtig omgaan met de sensoren, dan kunnen ze defect raken. Hierdoor zal het bandenspanning lampje blijven branden, wat voor veel irritatie kan zorgen. Ben je hier wel voorzichtig mee dan is het een hele handige manier om brandstof te besparen en optimaal gebruik te maken van je banden.

Welke tpms sensoren zijn er?

Er zijn twee verschillende sensoren om de bandenspanning te meten, de indirecte en directe sensor. De directe sensor zit in de band en meten de spanning en temperatuur van de band. Deze gegevens worden verzameld en doorgegeven aan de elektronica van de auto. De sensoren zitten direct achter het ventiel en zijn niet direct van de buitenkant te zien.

De indirecte tpms sensor wordt via de software van de auto gebruikt. Dit is de ESP of de ABS. Door middel van het meten van de snelheid waarmee de wielen ronddraaien, kan de drukverlies in elke band berekend worden. Wanneer de band te zacht wordt, dan zal de afrolomtrek afnemen. Het wiel gaat hierbij een iets hogere snelheid draaien. Deze toename wordt door de computer herkend als drukverlies.

De impact van tpms sensoren op brandstofefficiëntie en bandenslijtage

Tpms sensoren hebben een positieve impact op de brandstofefficiëntie. De sensor zorgt er namelijk voor dat de bestuurder altijd de juiste spanning in zijn banden kan hebben. Banden met een onjuiste spanning veroorzaken een verhoogde rolweerstand. Dit resulteert weer in een hoger brandstofverbruik. Door de bestuurder te waarschuwen voor een lage bandenspanning, kan de band weer snel opgepompt worden naar een optimale spanning. De rolweerstand zal afnemen, wat leidt tot een betere brandstofefficiëntie.

Daarnaast zorgen de sensoren voor een betere bandenslijtage. Het rijden op banden met een onjuiste spanning slijten namelijk minder goed af. Banden met een onjuiste spanning hebben de neiging om meer de zijkant van een band te belasten. Banden met een te hoge spanning zorgen er daarentegen weer voor dat het middenstuk van de band harder slijt. Beide scenario’s zijn niet optimaal voor de band. Het is beter om altijd op de juiste bandenspanning te rijden. Tpms sensoren zijn hierin erg effectief.

Bekijk ook eens: