Wil je met vertrouwen door de prachtige Franse landschappen rijden? Het begrijpen en naleven van de verkeersregels in Frankrijk is de sleutel tot een veilige en aangename reis. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste verkeersregels in Frankrijk.
Maximumsnelheid
- Binnen de bebouwde kom: In Frankrijk geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u binnen de bebouwde kom. Het is van cruciaal belang om deze limiet te respecteren om de veiligheid van medeweggebruikers te waarborgen en boetes te voorkomen.
- Buiten de bebouwde kom: Op wegen buiten de bebouwde kom variëren de snelheidsbeperkingen. Let hierdoor op de borden die langs de weg staan, omdat deze aangeven welke snelheidslimiet van toepassing is. Over het algemeen geldt een maximumsnelheid van 80 km/u op secundaire wegen en 90-110 km/u op hoofdwegen.
- Snelwegen: Op snelwegen in Frankrijk is de standaardsnelheid 130 km/u, tenzij anders aangegeven. Bij slechte weersomstandigheden kan deze snelheid worden verlaagd, dus wees alert op waarschuwingen op borden.
Verkeersborden
Verkeersborden zijn een cruciaal onderdeel van verkeersregels, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zoals Frankrijk. Het begrijpen en naleven van de verkeersregels is essentieel om veilig op de weg te kunnen rijden.
In Frankrijk zijn er verschillende verkeersborden die specifieke betekenissen hebben en bestuurders informeren over verschillende situaties op de weg. Het is belangrijk om deze borden te begrijpen om boetes te voorkomen en ongelukken te vermijden.
- Arrêt: Stopbord.
- Interdit: Verbodsbord.
- Priorité à droite: Voorrangsbord.
- Stationnement interdit: Parkeerverbodsbord.
- Route barrée: Weg afgesloten.
- Sens unique: Eenrichtingsweg.
- Cédez le passage: Voorrang verlenen.
- Défense de doubler: Inhaalverbod.
- Prudence: Voorzichtig/opletten.
Daarnaast is er een nieuw verkeersbord in Frankrijk, die belangrijk is om te weten, namelijk: Een bord met een witte ruit op een blauwe of zwarte achtergrond. Het gebruik van de rijstrook waar dit bord te zien is, is alleen toegestaan voor auto’s waar minimaal twee personen inzitten. Daarnaast auto’s met het groene Crit’Air milieusticker, dit houdt in milieu klasse 0 (elektrische en hybride auto’s). Bovendien zijn taxi’s ook toegestaan op de rijstrook. Meer weten over de milieusticker in Frankrijk, lees dan de volgende blog die er uitgebreid op in gaat: Milieusticker Frankrijk.
Afwijkende verkeersregels Frankrijk
Een aantal verkeersregels in Frankrijk zijn anders dan in Nederland. Hieronder een overzicht van de meest belangrijke afwijkende verkeersregels.
- Voorrangsregels: In Frankrijk zie je geen haaientanden, maar in plaats daarvan is er een rij dikke blokken. Dit betekent dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Meestal zie je deze blokken vergezeld gaan van een grote omgekeerde driehoek op het wegdek.
- Rotondes: Als je een driehoekig waarschuwingsbord ziet met de tekst “Rotonde” en/of het bord “Vous n’avez pas la priorité” (dit betekent: u hebt geen voorrang), dan dien je voorrang te geven aan bestuurders die zich al op de rotonde bevinden. Zie je deze borden niet en je bevindt je al op de rotonde, dan moet je voorrang verlenen aan bestuurders die de rotonde naderen en dus van rechts komen, hiermee heb jij dus ook voorrang als je op de rotonde gaat en deze borden ontbreken.
- Parkeren en stilstaan: Het is niet toegestaan om aan de linkerzijde van de weg te parkeren (tegen de rijrichting in), zelfs niet in parkeervakken aan de linkerzijde. In straten met eenrichtingsverkeer is parkeren aan de linkerzijde wel toegestaan. Parkeren is verboden bij een rood-witte, rode markering of gele markering op de stoep. Het is ook niet toegestaan om te parkeren op een gevaarlijke of hinderlijke locatie, waarvoor je rijbewijs kan worden ingevorderd.
- Lichtsignalen: Wanneer je abrupt moet vertragen of achteraan in een file staat, dien je de waarschuwingslichten te gebruiken. Het is echter niet toegestaan om je koplampen te knipperen als waarschuwing voor tegenliggend verkeer.
- Corridor de sécurité (veiligheidsstrook): Wanneer je waarschuwingslichten of knipperlichten ziet bij een langzaam rijdend of stilstaan voertuig aan de rechterkant van de weg, ben je verplicht een veiligheidsstrook (corridor de sécurité) te creëren voor hulpverleners. Door je snelheid te verminderen en een rijstrook naar links op te schuiven, draag je hier aan bij.
- Toeteren: Binnen de bebouwde kom is het niet toegestaan om de toeter te gebruiken, tenzij er sprake is van direct gevaar. Buiten de bebouwde kom mag de toeter alleen worden ingezet voor noodzakelijke waarschuwingen. Tussen zonsondergang en zonsopgang dienen bestuurders in dergelijke situaties hun verlichtingen te laten knipperen.
- Rijden in de bergen: Op smalle bergwegen heeft het stijgende verkeer voorrang op het dalende verkeer. Indien vereist, moet het voertuig dat gemakkelijkst kan manoeuvreren uitwijken voor het minder wendbare voertuig.
Verkeersregels van alcoholgebruik in Frankrijk
- Beginnende bestuurders: Voor beginnende bestuurders (minder dan drie jaar een rijbewijs) en buschauffeurs geldt een maximaal van 0,2 promille.
- Gevorderde bestuurders: Voor gevorderde bestuurders geldt een maximaal toegestaan alcoholpromillage van 0,5.
Flitspaalsignalering
Flitspaalsignalering is een onderwerp dat van groot belang is voor automobilisten die zich in Frankrijk bevinden. In Frankrijk gelden specifieke verkeersregels met betrekking tot flitspaalsignalering, die het belangrijk maken om goed geïnformeerd te zijn.
Het is van essentieel belang om te weten dat het gebruik van apparaten of apps die waarschuwen voor flitspalen in Frankrijk wettelijk verboden is. Dit betekent dat het gebruik van dergelijke apparaten of apps kan leiden tot boetes.
Verkeersregels voor motors
In Frankrijk gelden specifieke verkeersregels voor motorrijders. Het is belangrijk om te weten dat het dragen van een goedgekeurde helm verplicht is voor zowel de bestuurder als de passagier. Daarnaast is het verplicht om een reflecterende vest bij te dragen, voor wanneer dit nodig is (bijvoorbeeld pech langs de weg). Bovendien moeten motorrijders altijd hun dimlicht aan hebben, zelfs overdag. Op snelwegen is het niet toegestaan om tussen het langzaam rijdende verkeer door te rijden, wat bekend staat als ‘filerijden’.
Conclusie verkeersregels Frankrijk
Een zorgeloze rit door de prachtige Franse landschappen begint met het begrijpen en het naleven van de verkeersregels. Snelheidslimieten, voorrangsregels, alcoholgebruik en milieu zones zijn slechts enkele, maar belangrijke aspecten waar je rekening mee zal moeten houden. Door deze regels te volgen, zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar draag je ook bij aan een soepele doorstroming van het verkeer. Geniet van je reis door het mooie Frankrijk! Een belangrijke regel om mee af te sluiten is het meenemen van de verplichte items in de auto naar Frankrijk, lees je hier ook goed voor in: Verplicht in auto Frankrijk.