Wat is een (plug-in) hybride auto? En hoe werkt het?
Stelt jezelf eens voor dat je achter het stuur zit van een voertuig dat niet alleen gebruikmaakt van een benzine- of dieselmotor, maar daarnaast ook van een schone, stille elektrische aandrijving. Oftewel een (plug-in) hybride auto. Het combineert eigenlijk het beste van twee werelden om jou een efficiëntere en groenere rijervaring te bieden.
Rijdend in een hybride auto voel je een vloeiende overgang tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor. Je zal al snel merken dat de elektromotor stil en direct reageert, vooral bij lage snelheden en bij accelereren. En laten we het hebben over wanneer je de remmen nodig hebt. In een hybride auto wordt de kinetische/bewegende energie die bij normale auto’s verloren gaat bij het remmen, omgezet in elektrische energie en opgeslagen in de accu. Dit betekent dat de batterij elke keer dat je vertraagt, wordt opgeladen, waardoor het brandstofverbruik wordt gemaximaliseerd.
En bij plug-in hybrides gaat er door het ontdekken van oplaadmogelijkheden een hele nieuwe wereld open. Sluit jouw auto eenvoudig aan op een stopcontact of oplaadpunt en geniet van een groter elektrisch bereik. Wetende dat je kunt tanken op elk stroompunt in plaats van alleen afhankelijk te zijn van een benzinepomp geeft je een heel zelfvoorzienend gevoel en zorgt ervoor dat je veel goedkope kilometers kan maken!
Welke soorten hybrid auto’s zijn er?
Er zijn verschillende soorten hybride voertuigen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele van de vijf meest voorkomende soorten hybride voertuigen:
- Standard Hybrid (Full Hybrid): Dit is een hybride voertuig waarin zowel de verbrandingsmotor als de elektromotor samenwerken om jouw auto aan te drijven. De auto kan dus zowel op benzine/diesel als elektrisch rijden. Elektromotoren ondersteunen doorgaans de verbrandingsmotor tijdens acceleratie en vertraging en het herwinnen van energie tijdens het (af)remmen.
- Milde hybrides: Bij milde hybrides is de elektromotor kleiner dan bij een standaardhybride en kan hij de auto niet zelfstandig elektrisch aandrijven. Elektromotoren ondersteunen onder meer verbrandingsmotoren en helpen het brandstofverbruik en de uitstoot wel te verminderen.
- Plug-in hybride (PHEV): Een hybride voertuig dat een grotere batterijcapaciteit heeft dan een normaal hybride auto en kan worden opgeladen via een stopcontact of oplaadpunt. Hierdoor wordt het mogelijk om lange afstanden puur op elektriciteit af te leggen voordat een verbrandingsmotor wordt gebruikt. PHEV’s hebben dus de mogelijkheid om geheel of gedeeltelijk op elektriciteit te rijden.
- Seriehybride: Bij een seriehybride levert de verbrandingsmotor vermogen voor de elektromotor, die de wielen aandrijft. De verbrandingsmotor is dus niet direct mechanisch verbonden met de wielen. Dit helpt vooral bij het optimaliseren van het brandstofverbruik.
- Gemengde hybrides (serie-parallelle hybrides): Deze hybride voertuigen combineren aspecten van zowel serie- als parallelle hybridesystemen. Afhankelijk van de rijomstandigheden en de energiebehoefte kunnen de wielen worden aangedreven met een verbrandingsmotor of een elektromotor.
Elk type hybride heeft in ieder geval zijn eigen voordelen en toepassingen. Ze hebben wel een ding gemeen en dat is dat al deze auto’s manieren bieden om de brandstofefficiëntie te verbeteren en schadelijke emissies / kosten te verminderen in vergelijking met traditionele pure brandstofauto’s.
Wat is een plug-in hybrid? En wat betekent PHEV?
Een plug-in hybride (PHEV), ook wel plug-in hybride genoemd, de PHEV in de naam staat voor: ‘Plug-in Hybrid Electric Vehicle’. Een belangrijk kenmerk van plug-in hybrides is dat het voertuig niet alleen regeneratieve remenergie gebruikt, maar ook kan worden opgeladen via een externe stroombron, zoals een stopcontact of een oplaadpunt. De belangrijkste kenmerken van de plug-in hybride zijn:
- Elektrisch bereik: PHEV’s hebben een grotere batterijcapaciteit dan standaard hybrides, waardoor ze een bepaalde afstand puur op elektriciteit kunnen afleggen. Deze afstand wordt het elektrische bereik genoemd en verschilt per model of merk. Sommige PHEV’s kunnen bijvoorbeeld 30-60 kilometer enkel op elektriciteit afleggen voordat de verbrandingsmotor wordt gebruikt.
- Oplaadmogelijkheid: Het bijzonderste kenmerk van PHEV’s is de mogelijkheid om de batterij op te laden via een stopcontact of laadstation. Dit geeft jou de flexibiliteit om je PHEV’s thuis, op jouw werk of bij een openbaar oplaadpunt op te laden.
Het grote voordeel van plug-in hybrides is de flexibiliteit van zowel elektrische aandrijving als het gebruik van de verbrandingsmotor voor lange ritten. Hierdoor kunnen bestuurders de voordelen van elektrische mobiliteit ervaren zonder zich tijdens lange ritten zorgen te hoeven maken over het op tijd vinden van laadstations. Daarnaast kun je kleine afstanden erg zuinig en goedkoop rijden, aangezien elektriciteit erg goedkoop is. Hoe duur dit is lees je in het kopje: Wat kost het om een hybride auto op te laden?
Wat is het verschil tussen een hybride, plug-in hybride en elektrische auto?
Er zijn veel verschillen tussen een hybride, plug-in hybride en elektrische auto. Hieronder geven we de belangrijkste verschillen weer in een tabelletje:
Kenmerken | Hybride auto | Plug-in hybride auto (PHEV) | Elektrische auto (EV) |
Aandrijving | Verbrandingsmotor + elektrische motor | Verbrandingsmotor + elektrische motor | Elektrische motor |
Externe oplading | Nee | Ja | Ja |
Elektrische rijafstand | Beperkt, meestal korte afstand | Variabel, kan erg lang zijn | Lang, ligt aan batterij |
Brandstofgebruik | Minder efficiënt dan PHEV en EV | Afhankelijk van rijstijl en elektrisch gebruik | Geen brandstofgebruik |
CO2-uitstoot | Lager dan traditionele auto, maar hoger dan PHEV en EV | Veel minder dan normale auto, vooral op korte stukken | Geen uitstoot |
Prijsklasse | Meestal goedkoper dan PHEVs en EVs | Iets duurder dan hybrides, vergelijkbaar met beginnende EVs | Aan de duurdere kant |
Wat is beter een hybride of een plug-in hybride?
Beide typen hebben hun voor- en nadelen, en de “beste” keuze zal natuurlijk van persoon tot persoon verschillen. Er zijn wel enkele overwegingen die jou kunnen helpen beslissen welke optie voor u geschikt is. Hieronder geven we voor hybride en plug-in hybride de voordelen en nadelen.
Grootste voordelen van een hybride auto
- Je hoeft niet bang te zijn voor het vinden van plekken waar je kunt opladen. Er is namelijk helemaal geen speciale laadinfrastructuur vereist. Hybride auto’s laden de batterij namelijk op via regeneratieve remenergie terwijl ze op de verbrandingsmotor rijden.
- Brandstofbesparing: Hybride voertuigen zijn over het algemeen efficiënter dan conventionele verbrandingsmotoren omdat ze dus regeneratief remmen en elektrische motoren gebruiken om het brandstofverbruik te verminderen.
Grootste nadelen van een hybride
- Beperkte elektrische rijradius: Hybride voertuigen hebben vaak een beperkte elektrische actieradius en kunnen geen lange afstanden puur op elektriciteit afleggen.
- Je rijdt minder zuinig dan elektrisch en een plug-in hybride. Dit komt aangezien je dus nooit lange afstanden enkel elektrisch rijdt.
- Steenmarters zijn dol op hybride auto’s door de vele ruimte en kabels in de auto. Lees hier alles over steenmarters verjagen.
Grootste voordelen van een hybride plug-in auto (PHEV)
- Grotere elektrische actieradius: PHEV’s kunnen vaak aanzienlijke afstanden afleggen op vol vermogen, wat voordelig is voor korte autoritten en voor de portemonnee. 😉
- Brandstofbesparing: Als je voornamelijk korte afstanden rijdt en regelmatig kunt opladen, kun je met een plug-in hybride heel veel brandstof besparen en in sommige gevallen zelfs volledig elektrisch rijden van bijvoorbeeld jouw werk.
- Minder uitstoot: Meer elektrisch rijden vermindert de uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen. Dit voordeel is bij de plug-in nog groter dan bij een normale hybride auto.
- Belastingvoordeel: Eigenaars van plug-in hybride voertuigen krijgen 50% korting op de wegenbelasting. Let wel op: dit geldt wel alleen voor voertuigen met een minimale CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer of minder.
Grootste nadelen van een PHEV
- Laadinfrastructuur: Om jouw batterijen op te laden, heb je wel altijd toegang nodig tot een oplaadpunt/stopcontact: thuis, op het werk of zelfs onderweg. Gelukkig komen hier steeds meer mogelijkheden voor en als je jouw reis goed planned kun je nog steeds erg zuinig rijden.
- Potentieel hogere initiële kosten: PHEV’s hebben doorgaans een grotere batterijcapaciteit, waardoor ze duurder kunnen zijn in vergelijking met standaard hybrides.
Past een (plug-in) hybride auto bij jou?
Dus als je voornamelijk korte afstanden aflegt en regelmatig toegang hebt tot laadstations, kan een plug-in hybride die op meer elektriciteit werkt en brandstof bespaart een erg goede keuze zijn. Als de toegang tot oplaadfaciliteiten echter beperkt is en je jouw auto vooral gebruikt bij lange afstanden (langer dan de actieradius), dan kan een standaardhybride een betere optie voor jouw zijn. Het is bij deze keuze vooral belangrijk om jouw eigen rijgedrag en behoeften te kennen voordat je een beslissing neemt.
Hoe lang kan je met een hybride auto rijden?
De afstand/actieradius van een hybride voertuig is natuurlijk altijd afhankelijk van het type hybride en de capaciteit van de batterij. Wel rijden standaard hybrides doorgaans korte afstanden elektrisch, daarentegen hebben plug-in hybrides grotere accu’s en kunnen ze 30 tot 60 kilometer of meer op vol vermogen rijden voordat ze de verbrandingsmotor gebruiken. De werkelijke afstand hangt natuurlijk ook af van factoren als snelheid, rijomstandigheden en rijstijl.
Wat is de laadtijd?
De laadtijd van een hybride auto varieert op basis van het type en de grootte van de batterij, evenals het laadpunt:
- Standaard Hybrides: Laden gebeurt tijdens het rijden, dus externe laadtijd is niet van toepassing bij deze auto’s.
- Plug-in Hybrides: De laadtijd varieert van enkele uren via een gewoon stopcontact tot 1-2 uur, bij laadpunten of zelfs snelladers met hoger vermogen, kan dit al snel een een half tot 1 uur zijn.
Wat is de levensduur van mijn hybride auto?
Levensduur van hybride auto’s en vooral de accu/batterij is gewoon hetzelfde als een normaal voertuig. Een accu in een hybride auto gaat daarom minimaal 250.000 km of zo’n 15 jaar mee. Dit betekent dat hybride auto’s dus net zo lang meegaan als gewone auto’s.
Wat kost het om een hybride auto op te laden?
De kosten om een hybride auto op te laden variëren logischerwijs afhankelijk van de elektriciteitsprijs in jouw regio, de batterijcapaciteit van de auto en de laadmethode. Over het algemeen is het opladen van een hybride auto wel veel goedkoper dan tanken met benzine of diesel. De exacte kosten kunnen worden geschat door de prijs per kilowattuur met de elektriciteit te vermenigvuldigen die de batterijcapaciteit van de auto heeft en eventuele laadkosten erbij op te tellen. Gemiddeld kost een oplaadbeurt van een plug-in hybride (PHEV) ongeveer tussen de twee en zes euro.
Is een hybride auto de toekomst?
Hybride auto’s waren in ieder geval zeker de toekomst en hebben een erg belangrijke rol gespeeld in de transitie naar meer duurzame en groene mobiliteit. Deze hebben geholpen het brandstofverbruik te verminderen, de emissies te beperken en het bewustzijn van alternatieve aandrijftechnologieën te vergroten. Echter, zijn hybride auto’s helaas niet te toekomst. Dit komt omdat hybride auto’s nog tot 2035 (met strenge regels) in de verkoop mogen. Dit komt omdat als alles goed gaat, benzinemotoren (dus ook halve hybride motoren) in 2035 volledig uit het uitstootplan zijn verdwenen. Stel je koopt er voor 2035 een, dan mag je hier zeker wel nog even mee doorrijden :).